Hodorkovski: Revolucija u Rusiji je neizbježna i ja ću pomoći da se ona ostvari

Foto: Hina

PROTJERANI tajkun i bivši ruski zatvorenik Mihail Hodorovski rekao je u današnjem javnom nastupu da je revolucija u Rusiji neizbježna i da će pomoći u njenom ostvarivanju.

Govoreći na konferenciji u Londonu, Hodorovski je Kremlj optužio za samoubilačku vanjsku politiku, uvođenje "nezakonitih zakona" i progon građana na korumpiranim sudovima što je nazvao "protuustavnim udarom". Prema njemu, Putin je Rusiju doveo u poziciju u kojoj je revolucija "neizbježna i neophodna".

Hodorovski je nekoć slovio kao jedan od najbogatijih ruskih oligarha, ali je optužen za porezne prijevare i pronevjeru zbog čega je odslužio desetogodišnju kaznu zatvora. Dio javnosti drži da je kažnjen zbog političkih ambicija i on je s vremenom postao jedan od simbola otpora Kremlju, piše AP.

Sudski poziv

On je u današnjem govoru rekao da nije zainteresiran za karijeru u politici, ali da "ne može mirno sjediti i gledati što se događa u Rusiji" i da želi pomoći u mirnoj revoluciji.

"Ja ću sigurno dati najbolje od sebe kako bi osigurao povratak vladavine prava kroz revoluciju, da bi Putin i njegova svita mogli odgovarati društvu pred nezavisnim sudovima," rekao je.

Hodorovski je u posljednjim mjesecima nekoliko puta javno istupio protiv Putina, što je dovelo do napetosti i ponovnog pokretanja istrage o ubojstvu gradonačelnika Vladimira Petukhova u 1998. godini. Tužitelji sumnjiče bivšeg tajkuna za suučesništvo u zločinu, zbog čega su mu ovog tjedna uručili sudski poziv, ali on i njegovi suradnici odbacuju navode.

Hodorovski  je danas rekao da nema namjeru surađivati s istražiteljima.

Pročitajte više