Holkeri odredio posebnoga tužitelja za ubojstvo kod Goraždevca

NOVI civilni upravitelj UN-a na Kosovu, Harri Holkeri odredio je posebnog međunarodnog tužitelja koji će voditi istražnu ekipu za otkrivanje počinitelja napada na srpske tinejdžere kod sela Goraždevca na zapadu Kosova.

"Zapanjen sam činjenicom da se prvoga dana mog boravka na Kosovu dogodila jedna toliko užasna tragedija u kojem je živote izgubilo dvoje djece srpske nacionalnosti a nekoliko ih je ranjeno", rekao je finski diplomat Holkeri.

Policija UNMIK-a koja provodi istragu još nije objavila nikakve pojedinosti o mogućim počiniteljima.

Incident kod Goraždevca u općini Peć, koji je ocijenjen jednim od najtežih od dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, snažno su osudili svi kosovski i međunarodni čimbenici, ističući kako je to čin usmjeren protiv slobode i demokracije na Kosovu koji će najviše naštetiti predođbi o Kosovu u svijetu.

U srijedu oko podneva na srpske tinejdžere iz Goraždevca koji su se kupali u obližnoj rijeci Bistrici otvorena je rafalna vatra s druge strane rijeke, iz pravca albanskog sela Zahaqe, pri čemu su dvojica ubijena a šest ih je ranjeno.

U svim srpskim enklavama na Kosovu jučer su održani masovni prosvjedi u kojima je osuđen taj teroristički čin i zatraženo da se počinitelji otkriju i izvedu pred lice pravde, dok je današnji dan u tim sredinama proglašen danom žalosti.

(Hina) bb dh

Pročitajte više