Hollywood prijeti slovenskom "sloniću"

Udruga za zaštitu autorskih prava američke filmske industrije mogla bi dovesti u pitanje postojanje popularne slovenske interne stranice na kojemu se mogu dobiti piratske kopije softverskih programa, glazbe, ali i najnovijih filmskih hitova. L

Stranica Suprnova.org koju je pokrenuo slovenski tinejdžer s nadimkom "slonić" (slonček) došao je u 22 mjeseca djelovanja do rekorda od 420.000 posjeta dnevno, no sada mu prijete američki lovci na piratske programe koji štite interese filmske industrije i upozoravaju da proučavaju je li i samo djelovanje takvog sitea ilegalno, piše slovenski poslovni dnevnik "Finance".

O Suprnovi je prošlog tjedna pisao čak i Reuters zbog problema krađe autorskih prava filmske industrije preko tzv. "file sharing" i "torrent" programa koji koristi i spomenuta slovenska internet stranica. Suprnova za razliku od većih kršitelja u svijetu ne traži niti registraciju korisnika, no iako prikupljene filmske kopije ne arhivira neki pravnici ocjenjuju da već i svojim postojanjem krši zakone o zaštiti autorskih prava.

"Ne znam kakvo će zakonodavstvo na tom području Sloveniji donijeti članstvo u Europskoj uniji, ali je nesumnjivo riječ o kršenju autorskih prava", rekao je za "Finance" Rok Koren, pravnik koji zastupa lokalne interese proizvođača softwarea u okviru "Slovenian Business Software Alliencea". U tom bi smislu i anonimni "slonić" kao pokretač i vlasnik Suprnove mogao biti sudski progonjen, navodi Koren, iako dodaje da je u Europi sudska praksa u pogledu kršenja autorskih prava do kojih dolazi razmjenom filea na internetu vrlo različita.

Suprnovu bi, čini se, mogla ugroziti upravo njena popularnost jer se počela spominjati i u Hollywoodu za čija autorska prava brinu skupine poput Motion Picture Association of America.

John Malcolm, koji vodi protupiratske akcije te udruge, rekao je da je povreda autorskih prava, odnosno krađa filmova putem file-sharinga problem koji proučavaju kao što uvijek rade kad je riječ o tehnologiji koja se zlorabi. S druge strane, Bram Cohen koji je stvorio BitTorrent, najveći site za razmjenu sličnih filmskih materijala, izjavio je Reutersu da ne sumnja u spremnost Hollywooda da pokuša ugasiti slične internet-stranice, ali da je druga stvar hoće li u tome uspjeti.

Autor i vlasnik Suprnove odbio je razgovor za Reuters o spomenutoj problematici, ali je na svojim stranicama objavio: "Drago mi je da živim u Sloveniji jer bi održavanje ovakvog sitea u SAD bilo mnogo teže", pišu slovenske "Finance".

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više