Hollywood protiv internetskih prosvjednika



"KREATIVNA Amerika" uzvratila je udarac. Skupina je to koju čine NBC Universal, Viacom, Sony Pictures, Warner Bros, Disney, te druge kompanije koje se bave TV i filmskom industrijom. Kreativci, kako sami sebe nazivaju, lansirali su TV reklamu kojom podržavaju dva zakona o kontroli interneta. Najavili su i postavljanje plakata te radijsku kampanju.

Vrhunac reklame Kreativaca je crni animirani banner koji kaže: "Što činiti za vrijeme blokade interneta?" te kao odgovor predlaže čitanje knjiga, slušanje glazbe ili gledanje filmova. Isti banner bit će obješen na ogromnom billboardu na Times Squareu u New Yorku.



"Kreativna Amerika" smatra da su internetski prosvjednici zapravo pravi cenzori. Poteze prosvjednika korporativci smatraju "taktikama straha". Kažu da prosvjednici "trguju krivim informacijama o zakonima" te da su "taktike zacrnjivanja stranica, samo trikovi za puk". S  obzirom na takvu "cenzuru interneta", smatraju korporativni spin majstori, ujedinjeni u izjavi koju potpisuje Mike Nugent, izvršni direktor Kreativne Amerike "važnije je nego ikad da se naša poruka čuje - ovi zakoni su racionalni, specifični, učinkoviti i nužni za borbu protiv stranih prevarantskih stranica koje vrebaju američke potrošače i Americi kradu radna mjesta".   

Premda holivudske kompanije možda dobro lobiraju, internetsku taktiku ipak nisu svladale. Njihov Twitter ima samo 1622 sljedbenika, dok Peticija Bijele kuće protiv spornih zakona ima više od 100.000. Ujedno, Googleovu peticiju protiv PIPA-e i SOPA-e potpisalo je preko 4,5 milijuna ljudi.   

Zakoni u javnosti poznati kao SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act) ovaj su tjedan izazvali burne reakcije internetske zajednice. Nakon što je prošlog vikenda Bijela kuća najavila da odustaje od zakona, oni se i dalje nalaze na dnevnom redu Senata te je glasanje o njima predviđeno za zadnji tjedan u siječnju. U protest tome brojne internetske kompanije udružile su se protiv zakona te zacrnjivanjem vlastitih stranica izražavaju neslaganje sa zakonima. Neki od najpoznatijih prosvjednika su Google, Twitter i Wikipedia. Sukob se nastavlja i dalje, te je danas američka vlada srušila stranice kompanije Megaupload, na što su hakeri uzvratili rušenjem stranica FBI.

Pročitajte više