Homoseksualci osvojili Trg: Hrvatska može progutati i lezbijke na plaži te poljubac gej navijača

TRG BANA JELAČIĆA od jučer krase četiri zastave duginih boja, simbola međunarodnog LGBTIQ i Pride pokreta, a organizacijski odbor ovogodišnjeg Zagreb Pridea objavio je i posljednja dva plakata kojima promiču povorku.

Na zadnja dva objavljena plakata prikazuju se lezbijke na plaži te navijački gej poljubac. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2010. godine održat će se 19. lipnja s početkom u 14 sati na Trgu žrtava fašizma te će, nakon prolaska po centru grada, završiti na Zrinjevcu gdje će se održati javni skup s govorima i zabavnim programom.

Policajac s dildom u rukama

Veliku pozornost javnosti u ovoj kampanji izazvao je poster "Organi reda su tu da služe" s policajcem koji umjesto pendreka u ruci drži dildo. Iz organizacijskog odbora kažu kako se time želi poručiti "da svaka institucija mora pružati javnu uslugu građanima i građankama, uvijek držeći se i provodeći zakone i temeljne vrijednosti naše Republike".

"Nama nije bitno je li policajac gej ili ne, nije nam važno što će njemu seksualno pomagalo, s kim i kako ga želi koristiti jer svi ljudi moraju imati slobodu da svoja tijela i svoju spolnost izražavaju i prakticiraju na način na koji to žele", stoji u priopćenju organizacijskog odbora. Poručuju i da isto vrijedi i za stisnutu šaku u čuvenom stavu otpora s krilaticom "Idemo dublje!". "Ići dublje znači hrabro i sveobuhvatno zahvatiti u ono što je u našem društvu loše, nepravedno i nepošteno te snagom otpora i protesta mijenjati našu okolinu kako bi postala bolja i pravednija za sve ljude", poručuju iz organizacijskog odbora.

Suprostavljamo se sputavanju naših tijela

Povodom Zagreb Pridea 2010. izdan je i proglas u kojem stoji kako "Sloboda rodnog izražavanja, različitost tjelesnih i seksualnih izričaja i praksi, mnogostrukost osobnih i kolektivnih identiteta kroz samodefiniciju trebaju postati i postat će dio hrvatske stvarnosti". "Boriti se za rodnu slobodu – pravo svake osobe da izražava svoj rod i svoje tijelo na način koji izabere, kroz ženskost, androginost, muškost, hibridnost, nedorečenost i rodnu kontradiktornost – znači boriti se za slobodu kao vrhunsku vrijednost koja pripada svakom čovjeku. Zagreb Pride se aktivno i svakodnevno suprotstavlja svakom ograničavanju i sputavanju naših tijela i bezbrojnosti naših rodova. Mi u Zagreb Prideu smatramo da svaka pojedinka i svaki pojedinac imaju pravo definirati svoje osobne identitete, javno ih izražavati i očekivati od društva da ih poštuje i prihvaća", stoji u proglasu Zagreb Pride 2010.

Smatraju kako su ljudska bića sa svojim tijelima sposobna činiti i stvarati puno više od onoga što "represivne norme tjelesnosti i izražavanja sebe kroz tijelo svakodnevno dopuštaju". Dodaju kako sloboda izražavanja različitosti tjelesnih izraza i pluralnosti seksualnih praksi ni na koji način ne ugrožavaju nikoga, iako su svojim postojanjem izloženi diskriminaciji i pritiscima. Iz organizacijskog odbora pozivaju sve da 19. lipnja zajedno proslave bezbrojnost svih rodova, mnogostrukost i bogatstvo tjelesnih izričaja. 

Pročitajte više