Hoon: Suradnja s ICTY uvjet euroatlantskih integracija SCG

BRITANSKI ministar obrane Geoffrey Hoon u utorak je u Beogradu naglasio važnost pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, kao uvjeta za proces približavanja Srbije i Crne Gore euroatlantskim integracijama.

Britanski ministar, koji je u Beograd doputovao iz Zagreba, nakon razgovora s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem i ministrom obrane Prvoslavom Davinićem, kazao je novinarima da je neophodno da haaški optuženici budu prebačeni u Den Haag, kako bi im pred Haaškim sudom "na odgovarajući način bilo suđeno za zločine za koje su optuženi".

On je rekao da će Velika Britanija nastaviti podržavati reforme Ministarstva obrane SCG, kako bi se ono moglo pripremiti za buduće članstvo u široj euroatlantskoj zajednici.

"Želimo vidjeti da SCG ostvaruje napredak na putu ka Partnerstvu za mir i ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Svjesni smo, također, da je potrebno proći kroz određen proces da bi se to postiglo", kazao je britanski ministar Hoon, naglasivši da njegova zemlja želi da "cijela regija bude dio šireg europskog konteksta, pri čemu je rješavanje pitanja Kosova od vitalnog značaja".

Predsjednik državne zajednice SCG Svetozar Marović izjavio je da su vlasti u Beogradu svjesne da o suradnji s Haaškim sudom ovisi brzina pristupanja SCG "Partnerstvu za mir" i uključenja u ostale euroatlanske integracije.

"Ponovili smo da je suradnja s Haaškim sudom naša obveza i da ne očekujemo da netko drugi to učini umjesto nas. Očekujemo jedino razumijevanje za političku delikatnost, ali smo istodobno uvjerili naše prijatelje iz Velike Britanije da smo odlučni taj posao dovesti do kraja, u interesu europske budućnosti Srbije i Crne Gore", kazao je predsjednik Marović novinarima nakon susreta s britanskim ministrom obrane Hoonom.

Status Kosova, dodao je, "može se riješiti jedino na europski način", što znači da moraju biti stvoreni uvjeti za slobodan i siguran život svih stanovnika Kosova, do čega se može doći prije svega dijalogom političkih predstavnika na Kosovu, dijalogom Beograda i Prištine, kao i svih zemalja regije, jer je pitanje Kosova "važno za stabilnost i europsku budućnost cijele regije".

Pročitajte više