Horor u hrvatskim zatvorima i psihijatrijama: "Djecu prže elektrošokovima"

Foto: Europska komisija, Dječja psihijatrija

ODBOR Vijeća Europe za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) objavio je detaljan izvještaj na 87 stranica u kojem se bavi situacijom u hrvatskim zatvorima i ponašanjem policije. U izvještaj je uključena i reakcija hrvatskih vlasti na prigovore koje je iznijelo ovo tijelo Vijeća Europe, koje je zaključilo da je većina ljudi bila korektno tretirana od ove grane hrvatskog represivnog aparata, ali i da postoje slučajevi i optužbe o ponašanju policije koji upućuju na neprimjerenu upotrebu sile. 

Izvještaj se bavi i tretmanom psihijatrijskih pacijenata koji su protiv svoje volje smješteni u psihijatrijske ustanove te propituje određene zakonske odredbe kad je riječ o pravima psihijatrijskih pacijenata.

Policajci i dalje znaju šakama voditi informativne razgovore

Predstavnici Vijeća Europe u sklopu istraživanja za ovaj izvještaj prošle su godine posjetili zatvore u Osijeku, Splitu i Zagrebu te zatvorsku bolnicu u Zagrebu, kao i dom za maloljetnike u Turopolju te tri različite psihijatrijske institucije. 

Ističe se da postoji namjera hrvatskih vlasti da poboljšaju uvjete u spomenutim institucijama te da se postojećim problemima pristupa sustavno, ali i da su neke prakse naročito upitne, osobito kad je riječ o izoliranju zatvorenika od ostale zatvorske populacije i kad se radi o korištenju sile. Ipak, ključni je problem hrvatskih zatvora što su prenapučeni, ali pozitivno je što je u vezi s tim proteklih godina napravljen napredak.

No bez obzira na općenito prolaznu ocjenu hrvatskih zatvora i psihijatrijskih institucija, izvještaj CPT-a otkriva i neke horor priče. 

Tretman elektrošokovima pred drugim pacijentima

Primjerice, u psihijatrijskoj ustanovi za djecu i mlade u Zagrebu pacijenti nemaju osiguran stalan pristup dvorištu, što znači da ne mogu u dovoljnoj mjeri boraviti na svježem zraku. Maloljetni psihijatrijski pacijenti tako su mjesecima držani u zatvorenom prostoru, onemogućene su im fizičke aktivnosti i izlazak u prirodu. 

Uz to, postoje slučajevi pretjeranog propisivanja lijekova, odnosno de facto drogiranja pacijenata, kao i upitnog korištenja terapije elektrošokovima, što se u nekim slučajevima događa pred drugim pacijentima. Djecu i mlade se dok vrište "prži" elektrošokovima pred drugom djecom. Također, navode se slučajevi vezanja pacijenata koji su problematični te se ističe da ta bolnička praksa nije odgovarajuće monitorirana.

Medicinska dokumentacije potvrđuje navode o premlaćivanju

Kad je riječ o lošem tretmanu pritvorenika ili zatvorenika, navodi se da postoje slučajevi u kojima je policija šamarala, udarala i tukla ljude tijekom uhićenja i kasnije tijekom ispitivanja te da neke od tih optužbi potkrepljuje i medicinska dokumentacija zatvorenika kad su nakon tzv. informativnih razgovora dovedeni u zatvor. Jednostavnije rečeno, liječnički pregled zatvorenika potvrdio je njihove navode da su ih u policiji tukli. 

CPT preporučuje da hrvatske policajce treba dodatno podsjećati da je loš tretman uhićenih neprihvatljiv te da takve incidente treba ne samo disciplinski sankcionirati nego i kriminalno goniti.

Nezainteresiranost sustava da kazni nasilne policajce

Dodatni je problem što hrvatske vlasti nisu baš ažurne kad je riječ o istragama policijske zlouporabe ovlasti, o čemu svjedoče i presude Ustavnog suda, kao i Europskog suda za ljudska prava. U prijevodu, policajac koji pretuče uhićenika u većini slučajeva ne treba se brinuti da će zbog toga biti odgovarajuće kažnjen.

Generalno gledajući, izvještaj nije katastrofalan za Hrvatsku i stanje zatvorskih i psihijatrijskih institucija, ali ukazuje na to da postoji značajna potreba za poboljšanjem određenih praksi i uvjeta života zatvorenika i pacijenata te boljom edukacijom osoblja, ali i strožim kažnjavanjem kršenja pravila.

Kujundžić će tražiti očitovanje

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako očekuje izvješće ravnatelja o tvrdnjama iz izvješća Odbora Vijeća Europe o lošim uvjetima i načinu tretmana psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb.

"Terapijski oblici su takvi da treba poštivati struku. Pitajte ravnatelja o detaljima. Nekada je, na žalost, pacijenta potrebno i vezati. Među ostalima, i kad imate dijete, da ne bi sebi ugrozilo život i došlo do samoozljeđivanja, nekada je potrebno vezati i djecu i odrasle", rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb Alma Mihaljević-Peleš izjavila je Hini da je elektrostimulativna terapija uobičajena i učinkovita metoda liječenja za bolesnike s određenim indikacijama, a obavlja se pod strogim nadzorom.

"KBC Zagreb je jedina ustanova u kojoj se obavlja elektrostimulativna terapija jer smo jedini ulagali u tu tehnologiju, pa nam zato dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske", kaže Mihaljević-Peleš dodajući kako se nakon primjedbi predstavnika Vijeća Europe taj postupak obavlja u zasebnoj prostoriji.

Predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb: Elektroterapija je učinkovita metoda

Terapija elektrošokovima provodi se pod anestezijom i traje nekoliko minuta, no za nju su neophodni pristanak pacijenta i odobrenje bolničkog etičkog povjerenstva. Godišnje se u KBC-u Zagreb primijeni na 70-ak pacijenata.

"Elektroterapija je vrlo učinkovita metoda i najjače oružje za liječenje određenih psihijatrijskih bolesnika, i zato napisi tipa 'let iznad kukavičjeg gnijezda' teško stigmatiziraju naše bolesnike, koje zbog takve percepcije ne možemo integrirati u društvo", tvrdi Mihaljević-Peleš.

Iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež priopćili su kako su unaprijedili uvjete za liječenje djece na zatvorenom psihijatrijskom odjelu za djecu i adolescente rekonstrukcijom bolničkog odjela 2017. godine i uređenjem dvorišta bolnice 2018. godine.

Ističu da se kod prijema na liječenje kao kriteriji primjenjuju isključivo medicinske indikacije za liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu. Bolesnici koji ne izlaze sa zatvorenog psihijatrijskog odjela su najakutniji pacijenti, čije zdravstveno i psihičko stanje ne omogućava da im se dozvoli izlaz.

Pročitajte više