Horvatinčić bi uskoro trebao u zatvor, tražit će odgodu služenja kazne?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

TOMO Horvatinčić neće se sutra odazvati na poziv suca izvršenja kod kojeg je trebao dobiti termin za odlazak u zatvor i služenje kazne.

Umjesto njega doći će njegov odvjetnik Velimir Došen, javlja N1.

"Horvatinčiću se pogoršalo zdravstveno stanje, te se u ponedjeljak javio liječniku u Njemačkoj koji mu je rekao da hitno mora na operaciju 30. 1., umjesto u travnju kako je bilo planirano. Za sve postoji medicinska dokumentacija”, rekao je njegov odvjetnik. 

Podsjetimo, sud u Zadru je osudio Tomislava Horvatinčića na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Sutra bi Horvatinčić trebao saznati kada bi trebao ići u zatvor na služenje kazne. No budući da, prema njegovom odvjetniku, 30. siječnja ide na operaciju, čini se da će tražiti odgodu.

Kada se može tražiti odgoda?

Zakon o izvršavanju kazne zatvora propisuje kada se i u kojim uvjetima može tražiti odgoda izdržavanja zatvorske kazne.

Zakon propisuje kako se može donijeti rješenje o odgodi izvršavanja kazne zatvora te u kojim se rokovima taj zahtjev podnosi. 

Kao razlozi su navedeni teška ili akutna bolest ili pogoršanje kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u zatvoru. 

Potom su navedeni smrt člana obitelji osuđenika, potreba obavljanja dovršenja neodgodivih sezonskih radova te radova izazvanih elementarnom nepogodom ili drugom nesrećom, a da u obitelji osuđenika nema druge radno sposobne osobe.

Razlog je i obveza osuđenika u dovršavanju započetih poslova zbog čijih bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta, potom završetak školske godine ili polaganja ispita. 

Razlog je i dijete mlađe od godinu dana o kojemu osuđenik skrbi, kao i trudnoća osuđenice ako do poroda nema više od šest mjeseci, kao i rizična trudnoća osuđenice. 

Posljednji razlog je i potreba osiguranja skrbi za osobe o kojima osuđenik skrbi.

Pročitajte više