Horvatinčić predložio prekid postupka za naknadu štete, u tužbi je napisao da su Talijani krivi za sudar

Foto: Hina

ODGOĐENO je pripremno ročište u slučaju tužbe Santa Marine, tvrtke Tomislava Horvatinčića, koji od Federica i Gaiae Salpietro, djece Francesca i Marinelde Salpietro, Talijana koje je usmrtio u pomorskoj nesreći, traži da mu nadoknade štetu na jahti, 214 tisuća eura. 

Njegov odvjetnik Zdravko Kačić predložio je Trgovačkom sudu u Splitu da se postupak prekine do okončanja kaznenog postupka u Šibeniku. Sud je već obaviješten o ovoj presudi jer su tuženici priložili presudu kojom je Horvatinčić proglašen krivim za pomorsku nesreću te osuđen na uvjetnu kaznu.

Horvatinčićeva tužba u koliziji sa presudom

To je u direktnoj koliziji sa Horvatinčićevom tužbom za naknadu štete jer u njoj navodi kako je do sudara došlo krivnjom jedrilice Santa Pazienza koja je nepotrebnim i protupravnim manevrom presjekla put njegovoj jahti i tako prouzročila sudar, pa tako i ne čudi prijedlog za prekidom postupka.  

Odvjetnik Kačić priložio je i presudu Vrhovnog kasacijskog suda Republike Italije kojom je, tvrdi, odbačena tužba protiv Horvatinčića za naknadu štete na sudu u Padovi jer je zaključeno da talijanski sudovi nisu nadležni za suđenje budući da se pomorska nesreća dogodila u hrvatskim teritorijalnim vodama. 

Osiguravajuća kuća umiješala bi se u postupak

Federico i Gaia Salpietro nisu se danas pojavili na ročištu u Splitu, premda im je poziv uručen preko suda u Padovi, a nije bilo ni njihovog odvjetnika pa je ročište odgođeno, a zastupniku obitelji Salpietro dano vrijeme da se očituje oko prekida postupka. 

Danas se inače pojavila zastupnica osiguravajućeg društva iz Italije koje bi isplatilo štetu ukoliko bi sud prihvatio tužbu Tomislava Horvatinčića. Oni bi se umiješali u postupak, pa će se stranke i o tome očitovati na ročištu zakazanom za 3. veljače iduće godine u 13 sati.

Pročitajte više