HPC traži ukidanje pročišćenog Zakona o kaznenom postupku



ZAGREB, 13. kolovoza (Hina) - Hrvatski pravni centar (HPC) zatražio je od Ustavnog suda da kao neustavan ukine prečišćeni tekst Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i upozori Sabor na neustavnu praksu Odbora za zakonodavstvo da utvrđuje i izdaje pročišćene tekstove zakona.L

HPC u prijedlogu za ocjenu ustavnosti pročišćenog ZKP-a, koji je utvrdio Odbor za zakonodavstvo u ožujku ove godine, a objavljen je u Narodnim novinama u travnju, traži njegovo ukidanje zbog povrede načela ustavnosti i vladavine prava i ustavom propisanog postupka donošenja zakona.

Pročišćenim ZKP-om obuhvaćen je ZKP iz 1997. te njegove višekratne izmjene i dopune, dvije iz 1999. i lanjske izmjene nakon koje je Sabor ovlastio Odbor za zakonodavstvo da izradi pročišćeni ZKP.

HPC smatra da je Odbor, načinom na koji je izrađen pročišćeni tekst, prekoračio ovlasti jer je između ostalog promijenio brojčane oznake članaka, članke koji su bili označeni brojem i slovom označio je samo brojem, tako da pročišćeni tekst ima dvadesetak članaka više od temeljnog zakona iz 1997., a propušteni su članci o stupanju ne snagu zakona i njegovih izmjena.

U prijedlogu HPC-a za ukidanje pročišćenog ZKP-a navodi se i stajalište Vrhovnog suda iz lipnja ove godine da je "brojčana oznaka zakonskih odredba dio teksta zakona". Promjenom brojčane oznake članka mijenja se i zakon, a zakon može mijenjati samo Sabor a ne saborski odbor, zaključio je Vrhovni sud.

Na problem pravne sigurnosti i primjene propisa, izazvan pročišćenim ZKP-om, upozoravaju i profesori s katedre Kaznenog procesnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta, Davor Krapac i Ivo Josipović.

Budući su nakon objave pročišćenog ZKP-a u Hrvatskoj na snazi dva zakona o kaznenom postupku s različitom numeracijom, njegov pročišćeni tekst i originalna varijanta ZKP-a, kao i njegove izmjene, Vrhovni sud je radi ujednačavanja sudske prakse zaključio da se sudovi neće pozivati na numeraciju iz pročišćenog teksta, već na onu iz zadnjih izmjena ZKP-a. Vrhovni je sud o tome obavijestio i Sabor.

Različita numeracija zakonskih odredbi kojima se oduzimaju ili ograničavaju temeljna ljudska prava dovodi do pravne nesigurnosti i protivna je određenosti pravne norme kao elementa načela vladavine prava, smatra HPC i zato traži ukidanje pročišćenog ZKP-a.

U Odboru za zakonodavstvo neslužbeno se doznaje da do sada nije bilo primjedbi na uobičajenu praksu izrade pročišćenih tekstova koja uključuje i izmjenu brojčanih oznaka članaka, niti se to smatralo izmjenom zakona.

U prve dvije godine mandata ovog saziva, zbog kadrovskih i financijskih problema, Odbor za zakonodavstvo nije izradio pročišćeni tekst. Tako su u rujnu prošle godine na pročišćeni tekst čekala čak 24 zakona.

Dodatnim sredstvima i angažiranjem pravnih stručnjaka u proteklih godinu dana Odbor je izradio i objavio pročišćene tekstove uglavnom svih zakona, pa i ZKP-a.

Ukine li Ustavni sud pročišćeni ZKP, kako to predlaže HPC, to ne bi dovelo do dramatičnih posljedica jer je uz pročišćeni ZKP, na snazi ZKP iz 1997. i njegove izmjene. To bi međutim bila poruka Saboru da promjeni praksu izrade pročišćenih tekstova zakona koja je, po mišljenju HPC-a, neustavna.

U vezi s najavom još značajnih izmjena ZKP-a po kojima bi istraga iz sudske bila prebačena u nadležnosti državnog odvjetništva i policije, u Ministarstvu pravosuđa se doznaje da se ne bi mijenjao postojeći ZKP već bi bio donesen novi zakon.

Pročitajte više