Hrvatski sabor o izmjenama Zakona o USKOK-u

HRVATSKI sabor je, nakon popodnevne stanke, raspravio konačni tekst izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), kojim Vlada želi osigurati energičnu i učinkovitu reakciju na učestale pojave organiziranog kriminala i korupcije te pranja novca.

Predloženim izmjenama USKOK-u se daje potpuna nadležnost u svim kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije - primanje i davanje mita, zlouporaba obavljanja dužnosti državne vlasti, te za kaznena djela počinjena u sastavu skupine ili zločinačke organizacije, poput zlouporabe opojnih droga.

Izmjenama je propisana obveza tijela državnih vlasti i pravnih osoba da u slučaju saznanja o korupciji i organiziranom kriminalu podnose kaznene prijave ili obavijeste USKOK.

Predviđa se osnivanje odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage koji bi surađivao s međunarodnim tijelima i organizacijama u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala.

Propisuje se značajna iznimka u postupku policijskog ispitivanja građana, po kojoj bi se prikriveni istražitelj mogao ispitati kao svjedok o sadržaju razgovora s osumnjičenikom, ako postoji opasnost da o tome ne bi govorio na suđenju.

Izmjenama se predlaže i da USKOK, kada sazna da osumnjičena osoba na svom računu ima novac dobiven sumnjivim transakcijama, može zatražiti od banke dostavu podataka o tom računu. Odbije li banka postupiti po zahtjevu bila bi kažnjena.

Predložene zakonske izmjene podržali su svi saborski klubovi, ocjenjujući da će USKOK-u omogućiti učinkovit rad, a time i poboljšati položaj Hrvatske na rang-listi zemalja po korumpiranosti.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) pozvala je Vladu da, želi li uistinu učinkovitiji rad USKOK-a, za taj rad izdvoji više proračunskog novca, te prisili MUP da promijeni odnos prema Državnom odvjetništvu i USKOK-u na način da im postane servis, a ne da im zbog sukoba nadležnosti otežava posao.

HSP je, pak, izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim radom USKOK-a jer, kako je rekao Pero Kovačević, nema ni jedne konkretne presude za krupne slučajeve korupcije i kriminala.

"Tresla se brda, rodio se miš, čak ni miš, jer znamo da je svaka velika pompozno najavljena akcija USKOK-a završila neslavno", ocijenio je Kovačević.

Pročitajte više