Hrebak traži da vlada omogući gradovima odricanje od komunalne naknade

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

GRADONAČELNIK Bjelovara Dario Hrebak pozdravio je brzu reakciju vlade na krizu uzrokovanu koronavirusom, kao i mjere za ublažavanje njezina učinka na gospodarstvo i zaposlenost.

Bjelovar ima svoje mjere

Grad Bjelovar također je donio niz mjera s ciljem zadržavanja razine zaposlenosti, investicija i nastavka povlačenja novca iz europskih fondova.

Rebalansom proračuna te će mjere biti provedene u najbržem mogućem roku, a one uključuju:

- potpuno ukidanje prireza od 1. svibnja 2020. godine,
- zabranu zapošljavanja u svim gradskim ustanovama,
- značajno smanjivanje stavki namijenjenih sportu, kulturi, udrugama, 
- odgodu plaćanja komunalne naknade za sve tvrtke jer bitno je naglasiti da se  zakonski ne možemo odreći komunalne naknade.

Traži da se gradovi mogu odreći naplate komunalne naknade

Vezano uz zadnju stavku, Grad Bjelovar traži od vlade da omogući jedinicama lokalne uprave i samouprave da se u potpunosti mogu odreći naplate komunalne naknade. 

Naime, danas to zakonski nije moguće učiniti, a imalo bi konkretan učinak na gospodarstvo i zadržavanje razine zaposlenosti u razdoblju kada se privatni sektor susreće s krizom i neće biti u mogućnosti nadoknaditi promet koji bude izgubio tijekom krize.

Gradonačelnik Hrebak smatra da u ovoj krizi ne smijemo ostaviti privatni sektor na cjedilu, nego upravo sada pomoći da se maksimalno ublaže negativni učinci krize kako bi i oporavak, koji očekujemo za nekoliko mjeseci, bio brži.

Ukoliko vlada to omogući, ističe bjelovarski gradonačelnik, Grad Bjelovar će se odreći naplate komunalne naknade za naredne mjesece, odnosno u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom.

Pročitajte više