Hribar otišao iz HAVC-a, ministrica kulture se nada da je HDZ zbog toga neće izbaciti iz vlade

Foto: Dubrovački dnevnik

HRVOJE HRIBAR više nije ravnatelj HAVC-a. Naime, Upravni odbor Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC-a) temeljem zahtjeva samog Hribara razriješio ga je funkcije ravnatelja.

Upravni odbor zakazao je novu sjednicu za 16. veljače ove godine kada bi se trebao izabrani novi ravnatelj.

Hribar:  Goebbelsovska kampanja trajala je 12 mjeseci

Hribar u izjavi za Index kaže kako je podnio ostavku iz dva razloga.

"Prvi je svakako što o nalazu Državne revizije nemam dobro mišljenje o čemu će se više znati sljedećih dana. Drugi, puno važniji je činjenica da je protiv mene i HAVC-a posljednjih 12 mjeseci vodi prava Goebbelsovska kampanja u kojem se na sve načine pokušava ocrniti naš rad i prikazati kao leglo korupcije i pljačke", kaže Hribar za Index dodajući kako iz HAVC-a na kraju svega ostaju respektabilni rezultati.

"Nismo bili političari radili smo profesionalno i dobro", kaže Hribar naglasivši kako je kampanja protiv HAVC-a uzela toliko maha da je bilo i sustavnog reketarenja i ucjena. Sada već bivši ravnatelj dodaje kako se sada vodi bitka tko će to sve preuzeti.

"Vidi da se jedan saborski zastupnik neobično veseli razvojem događaja u HAVCU-u. No, mi ga pamtimo drugačije. Kao onog koji je svojim nestručnim odlukama doveo do manjka od sto milijuna kuna te po izjavama koje su se loše odrazile na ugled Hrvatske u svijetu", kaže Hribar na kraju za Index.

Negativan nalaz revizije

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna objavljeno je negativno mišljenje Državnog ureda za reviziju o radu HAVC-a za 2015. godinu. U velikom nizu zamjerki ističe se kako je tijekom 2015. Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50 tisuća kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200 tisuća bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture. Isto tako zamjerka Revizije bila je što financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveze.

Među nepravilnostima su i plaćanje parkirnog mjesta iako HAVC nema službeno vozilo, obračunavanje plaća po višim koeficijentima od propisanih, omogućivanje korištenja mobilnih telefona za 15 vanjskih suradnika i isplaćivanje autorskih honorara za poslove koji nisu autorska djela.

Hribar smatra kako revizija ne uviđa glavni temelj čitavog sustava političke neovisnosti HAVC-a, "a to je da o programu odlučuje Hrvatsko audiovizualno vijeće, temeljem kojih odluka onda ravnatelj potpisuje ugovor s korisnikom".


"Revizija je, na način koji je prilično originalan, vidjela da bi ustvari ministar kulture trebao potpisati sve odluke vezane uz proizvodnju hrvatskog filma", ustvrdio je.

Druženje s Hasanbegovićem

Bitno je za naglasiti kako je u Upravnom vijeću HAVC-a sve do imenovanja u Vladu Andreja Plenkovića bila aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je za Novu TV kako će u slučaju HAVC-a, kao i u svakom drugom slučaju, postupiti u skladu sa zakonom te "vrlo pažljivo proučiti sve nalaze i poduzeti sve korake koji se od nje očekuju".

Slijedom odgovornosti za aferu u HAVC-u, čini se da će se i od ministrice kulture tražiti smjena. Navodno je upravo to bio razlog njenog nedavnog učlanjenja u tu stranku jer smatra da bi kao nestranački ministar imala manje šanse za opstanak.  

Podsjetimo kako je Obuljen ušla u Vladu kao nestranački ministar, da bi nedavno priznala kako se učlanila u HDZ.

Štoviše, krajem ovog tjedna boravila je u rodnom Dubrovniku na proslavi Svetog Vlaha gdje je više puta viđena u vrlo intenzivnom razgovoru sa svojim sada stranačkim kolegom Zlatkom Hasanbegovićem.

Na tradicionalnoj večeri od Kandelore u četvrtak Hasanbegović i Obuljen sjedili su za istim stolom jedno do drugog te pričali satima.

Odgovornost i na aktualnoj ministrici

Hasanbegović je kao bivši ministar kulture podupirao zahtjev braniteljskih udruga za Hribarovim razrješenjem u vrijeme kada je postalo sasvim jasno da više neće biti ministar kulture. 

Braniteljske udruge okomile su se na njegovu nasljednicu Obuljen Koržinek, a to čini se da nije smetalo Hasanbegoviću. Štoviše, netom prije nego što će Hasanbegović predati mandat svojoj nasljednici objavio je rezultate upravnog nadzora u HAVC-u koji je bio vrlo negativan kako za Hribara, a tako i za članove Upravnog odbora u kojem je bila Obuljen.

"Hribar je samo vrh sante leda, ne bi ga smio naslijediti nitko uključen u tu mrežu, već osobe koje će prekinuti dosadašnje klijentelističke prakse", rekao je Hasanbegović jutros za HRT uoči sjednice Upravnog odbora HAVC-a. Isto tako naglasio je da  je odgovornost za ono što se događalo u HAVC-u  i na ljudima koji su 2015. godine bili članovi Upravnog odbora HAVC-a. 

"Njihova zakonska obveza pored upravljanja HAVC-om bila je i spriječiti nezakonitosti i nepravilnosti koje se spominju u Izvješću", rekao je Hasanbegović.

Za Hribarovog nasljednika pitat će se Hasanbegovića

U jučerašnjem priopćenju Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kojeg potpisuje Zorica Gregurić traži se od ministrice da nakon negativnog nalaza Revizije postupi po zakonu.

No, sada je glavno pitanje tko će doći umjesto Hribara? Sudeći prema kronologiji događaja te činjenici da je Obuljen Koržinek nastavila praksu svog prethodnika te ostavila njegove ljude u ključnim odborima, da će se upravo za to pitati Zlatko Hasanbegović. 

Pročitajte više