HRT će na zaposlenicima uštedjeti 80 milijuna kuna

IZ IZVJEŠĆA o mogućim uštedama koja su javna poduzeća danas predala Vladi vidljivo je kako je moguće uštedjeti oko dvije milijarde kuna, što je kako je istaknuo premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade, prva antirecesijska mjera.

Najviše novca moglo bi se uštedjeti u Ini, oko 730 milijuna kuna, zatim u HEP, oko 450 milijuna kuna poglavito zbog odgađanja nekih projekata i smanjenjem troškova održavanja, a po sto milijuna kuna može se očekivati u Hrvatskim šumama i Croatia osiguranju.

Croatia Airlines uštedjet će 93,77 milijuna kuna, a u HŽ-u nešto manje, oko 85 milijuna kuna, od čega 40 milijuna kuna na plaćama. Sličan iznos i na sličan način uštedjet će se i u Hrvatskim poštama. I na HRT će se srezati troškovi i to za 80 milijuna kuna odnosno 40 milijuna kuna na "optimalizaciju zaposlenih", dok 20 milijuna kuna na troškovima za vanjsku suradnju.

U HAC-u se može očekivati oko 70 milijuna kuna ušteda, u Hrvatskim cestama oko 32 milijuna kuna, dok od Autoceste Rijeka-Zagreb otprilike 18,5 milijuna kuna. Jadrolinija će smanjiti troškove za 30 milijuna kuna, ponajviše zbog odgoda obnove flote.

Uštedjet će se i u Hrvatskim vodama i to 15 milijuna kuna, dok u Hrvatskoj lutriji samo milijun kuna na menadžerskim plaćama, a ukupno preko 10 milijuna kuna. Štedjet će se i u Vjesniku, gdje bi se na plaćama osoblja troškovi smanjili za 11 milijuna kuna, a za ukupno 24 milijuna kuna smanjit će troškove i Narodne novine. Na koncu slijede Janaf, oko 9,4 milijuna, Odašiljači i veze, oko 8 milijuna, ACI 6,5 milijuna te Plovput oko 4,2 milijuna kuna.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više