HRT - medijski servis Crkve i HDZ-a koji smo svi prisiljeni plaćati

Foto: 123rf/WiKipedia

RAVNATELJ HRT-a Kazimir Bačić ovih se dana neuobičajeno često oglašava i pojavljuje u javnosti. Ovaj aparatčik je u veljači 2017. pomalo neočekivano imenovan prvim čovjekom javnog radiotelevizijskog servisa kao kadar u milosti HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, a od tada se nije pretjerano javno eksponirao. Jučer se to odjednom promijenilo - Bačić šalje priopćenja i održava konferencije za medije.

Razlog tome je očito veliki bojkot HRT-a kojemu su se pridružile brojne udruge, novinari i političke stranke, uključujući i dalje formalno najveću opozicijsku stranku SDP, a sve zbog skandaloznih tužbi HRT-a protiv drugih medija, ali i vlastitih novinara, od kojih traže velike novčane odštete zbog kritičkog pisanja o javnom servisu. Ponašanje HRT-a, koje predstavlja u europskom kontekstu dosad nezabilježen napad na novinarstvo i slobodu medija od strane jednog javnog servisa, osuđuju i predstavnici nadležnih europskih institucija.

Skandali u Bačićevom mandatu

Pritom HRT-ov sudski progon novinara predstavlja samo jedan u nizu problema za javni servis, koji se već godinama nepodnošljivo blamira i u kontekstu programa, uređivanja, novinarstva, financija, transparentnosti itd. Sve to se pak preko obavezne televizijske pristojbe od strane građana RH financira s oko milijardu kuna godišnje.

Stoga podsjećamo na neke od najvećih blamaža HRT-a u ravnateljskom mandatu Kazimira Bačića, uz napomenu da je on tek najnoviji u dugom nizu problematičnih ravnatelja, koji su na ostale odgovorne pozicije na HRT-u postavili ljude nedorasle svojem poslu.

Primjerice, u povodu 25 godina neprekinutog emitiranja emisije "Mir i dobro", koja se bavi vjerskim, uglavnom katoličkim temama, urednici emisije poručili su kako im je cilj promijeniti trend propitkivanja uloge Crkve u javnosti. 

Medijska kuća koja želi promijeniti izvještavanje o pedofiliji u Crkvi

"U hrvatskim medijima rad i život Katoličke crkve pretežito se prati kroz prizmu afera, političkoga utjecaja ili najvažnijih crkvenih događaja koji su opet podložni dnevnopolitičkom konotacijama. Poruke koje dopiru do javnosti, pogotovo putem različitih informativnih kanala – od internetskih portala, televizija do tiskovina, uglavnom su one koje s osnovnim poslanjem Crkve i nemaju puno veze. Pedofilija, politika, međudržavni sporazumi i slične teme okosnica su prisutnosti Crkve u hrvatskim medijima. U emisiji Mir i dobro pokušavamo upravo to promijeniti", poručio je tako u HRT-ovu priopćenju Niko Kostanić, urednik emisije "Mir i dobro".

Bilo je to u veljači 2017., kada je Bačić započinjao svoj ravnateljski mandat, a uređivačka politika spomenute emisije se u međuvremenu nije promijenila. 

Dan žena na HRT-u su obilježili tek usputnom napomenom kako je 1911. "ustanovljen Međunarodni dan žena". 

U svibnju 2017. su gledatelji ponovno poručili HRT-u da im se baš i ne sviđa kako rade i što rade. Istraživanje gledanosti televizijskog programa, koje je provela Agencija za elektroničke medije, pokazalo je da i RTL i Nova TV imaju veću gledanost od javne televizije. Neprestani pad gledanosti je i posljedica gotovo pa neskrivenog ideološkog svrstavanja HRT-a u posljednjih godinu i pol dana. 

Krađe opreme i suludo izvještavanje o Agrokoru

Odmah nakon toga, s HRT-a je nestala vrijedna oprema, a ispostavilo se da su kradljivci - s HRT-a. 

U samoj završnici kampanje za lokalne izbore i nakon što je javnost doznala o krizi u Agrokoru, na HRT-u su odlučili Dnevnik započeti kontemplacijom o mogućoj promjeni datuma Dana državnosti. To je bio samo početak dvojbenog izvještavanja HRT-a o krizi u Agrokoru i potezima vlade Andreja Plenkovića u tom kontekstu.

Susjedna Srbija je u lipnju dobila novu premijerku. Svi veliki svjetski mediji smatrali su bitnom informaciju o tome da je prvi put na čelu srpske vlade gej osoba. HRT u svom Dnevniku tu informaciju nije ni spomenuo. 

"Srbija će dobiti prvu premijerku. Predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav vlade Ani Brnabić. Dosad je bila ministrica državne uprave i lokalne samouprave, a podrijetlom je s otoka Krka", sve je što su rekli na HRT-u.

Na Dan antifašističke borbe dokumentarac o "hrabrim ustaškim zrakoplovcima"

Na Dan antifašističke borbe HTV je 2017. emitirao dokumentarac o "hrabrim ustaškim zrakoplovcima". Film prikazuje priču dvojice ratnih drugova iz Drugog svjetskog rata koji nisu razgovarali punih sedam desetljeća, još od 1942. godine.

Tijekom polaska Hrvatske bombarderske legije na Istočnu frontu, jedan je bombarder s hrvatskim oznakama 25. lipnja 1942. preletio crtu bojišta i spustio se na sovjetsku stranu. Četveročlana posada predala se Sovjetima. Prva trojica - braća Lav i Oleg Okševski te Milivoj Boroša - zajedno su organizirali bijeg kako bi se pridružili Sovjetima u borbi protiv njemačke invazije. Četvrti član posade - Marko Zeljak - praktički je otet. Ipak, unatoč dobrovoljnom preletu, još godinu i pol svi su ostali u zarobljeništvu. 

Smjena Nadzornog odbora koji je upozorio na rasipanje javnog novca

Kada je Nadzorni odbor HRT-a upozorio da se novac na javnoj televiziji rasipa i da se unutar kuće događa milijunski kriminal, njegovi članovi su smijenjeni. Tražili su da se detaljno pročešlja HRT-ove nabave audiovizualnih djela u 2015. i 2016. godini. Nalaz nekome nije bio po volji. Članstva u NO-u razriješeni su Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Predsjednik saborskog odbora koji je razriješio članove je HDZ-ov Jasen Mesić, bivši ministar kulture. 

U 19 sati 22. srpnja 2017. krenuo je Dnevnik HTV-a. No bez tona. Najave priloga su se emitirale u tišini, a onda je dvije minute kasnije nestala i slika. Nakon deset minuta pojavila se slika, a ovaj put čuo se i ton. Urednica i voditeljica Mirjana Posavec obratila se gledateljima:

"Poštovani gledatelji, dobro večer još jednom. Ovaj put javljamo se iz drugog studija. To su te male situacije koje se mogu dogoditi u emisijama uživo. Ovaj put dogodila se teška havarija u našoj tehnici, zbog čega ponovno počinjemo Dnevnik i prvi prilog", rekla je ona.

Skandalozne provale Karoline Vidović Krišto

Posebno mjestu u opusu HRT-a pripada novinarki Karolini Vidović Krišto. Krišto je zbog nepridržavanja profesionalnih standarda u svibnju prošle godine uklonjena iz emisije "Studio 4". Nakon toga je radila za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" te uređivala i mozaičnu emisiju "Dobar dan, Hrvatska" u poslijepodnevnom terminu.

Izdvojimo samo njezinu odu Marku Perkoviću Thompsonu na njezinom Facebook profilu. "On odgaja naraštaje u zdravom domoljublju i čestitosti", napisala je ova novinarka HRT-a.

Nakon panegirika Thompsonu, Krišto je na dnevni red pozvala State Department i upitala se na temelju čega oni sastavljaju izvješća o Hrvatskoj. 

"Kakve veze imaju Drugi svjetski rat, NDH i ustaški pozdrav sa stanjem vjerskih sloboda u Hrvatskoj? Na temelju čijih informacija oni sastavljaju to izvješće? Čini se da se drže onoga što mediji u Hrvatskoj prenose i kakvu sliku oni stvaraju. Kad govorim o medijima, tu prvenstveno mislim na takozvane mainstream medije", rekla je Vidović Krišto.

Vjerski program koji nekritički slavi Crkvu

Vjerski program HRT-a tema je o kojoj bi se dale ispisati stranice. Podsjetit ćemo se samo ovogodišnje proslave Velike Gospe. Ovaj katolički blagdan na javnoj televiziji odlučili su obilježiti prijenosom mise iz Nove Rače na Prvom programu. Na istom programu u večernjim satima prikazan je film o Majki Terezi, "časnoj sestri koja se suočavala s beskrajnim bitkama". Na Drugom programu gledali smo "Svlačionicu" Roberta Knjaza u kojoj su gostovala trojica katoličkih svećenika: rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Domagoj Matošević, Dragutin Goričanec iz udruge Job te Odilon Beninski, kojeg HTV opisuje kao "svećenika na razmjeni čiji zagorski govor nikog ne ostavlja ravnodušnim". Treći program emitirao je snimku prošlogodišnjeg festivala marijanske glazbe u Sinju, a u mjuziklu "Mirakul" opisana je pobjeda hrvatske vojske kod Sinja 1775. godine "uz čudotvorni zagovor Gospe Sinjske". Četvrti program emitirao je dokumentarac o Katedrali Velike Gospe u Dubrovniku, a zatim i film "Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić", koji nekritički slavi aktualnog zagrebačkog nadbiskupa.

Za to da nitko ne bude zakinut pobrinuo se Hrvatski radio. Prvi program Hrvatskog radija je u 11 sati prenosio misu iz Marije Bistrice, a dan uoči Velike Gospe na istom programu, u emisiji "Trag vjere", bilo je riječi o većim marijanskim svetištima u Hrvatskoj.

Ukidanje "Hrvatske uživo" koje je otvoreno slavio šef splitskog HDZ-a

U rujnu 2017. godine HRT je najavio kako će ukinuti jednu od najboljih i najgledanijih emisija - "Hrvatsku uživo".

"Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju 'Hrvatska uživo' uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko", likovao je saborski zastupnik HDZ-a i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić na svom službenom Facebook profilu. HRT je ukidanje emisije upakirao u izjavu kako su se na taj korak odlučili jer je gledanost HUŽ-a padala, a bili su i prepolitični.

Nevjerojatno tehnički problemi

U rujnu te godine nastavljaju se ozbiljni tehnički problemi.

"Na ovom ćemo se mjestu, poštovani gledatelji, zahvaliti na pozornosti i poželjeti vam laku noć", tim riječima naprasno je prekinut Treći Dnevnik HTV-a. Naime, Treći Dnevnik trebao je, prema službenoj najavi, trajati 11 minuta, no prekinut je u sedmoj minuti, nakon vijesti o formiranju saborskog istražnog Povjerenstva za Agrokor.

Za vrijeme razgovora sa Zlatkom Komadinom u Trećem dnevniku na nekoliko je minuta nestalo slike. Iako se i dalje čuo zvuk, slike nije bilo. Nakon toga slika se vratila, ali do kraja više nije bilo trake u dnu ekrana na kojoj se vrte vijesti, najavljuju prilozi i sugovornici.

Voditelj Dnevnika Đurica Drobac na kraju se ispričao zbog "manjih tehničkih poteškoća". Na kraju nije bilo ni odjavne špice.

HDZ otvoreno priznao da je HRT u službi te stranke

"Mogu najaviti da u Mostaru i Sarajevu uskoro ponovno otvaramo HRT-ova dopisništva koja je bez nekoga suvislog objašnjenja ukinuo Gordan Radman u mandatu SDP-ove vlade, a da od 1. siječnja kreće tzv. Peti kanal HTV-a za hrvatsko iseljeništvo", rekao je državni tajnik i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas u saboru

To je bilo prvi put da se jedan državni dužnosnik, za kojeg službena stranica HDZ-a naglašava i da je član predsjedništva HDZ-a, de facto hvali time kako on i HDZ upravljaju navodno javnom televizijom HTV. HDZ se čak i na Twitteru hvalio da oni kao stranka otvaraju dopisništva navodno javne televizije HTV u susjednoj državi. Naravno, nije bilo nikako iznenađenje da je HRT zapravo u službi HDZ-a i njegove politike, ali je ipak bila novost da se tako bez zadrške to priznaje, pa čak i naglašava od strane samog HDZ-a.

Skandal s "Gričkom vješticom"

HRT je krajem studenog pokušao zatvoriti još jednu svoju veliku aferu.

"Obavješćujemo Vas da je ugovor za djelo Grička vještica zbog neizvršavanja ugovornih obveza od strane tvrtke Jadran film d.d. Zagreb raskinut s danom 6. listopada 2017. godine", stajalo je u službenoj potvrdi HRT-a. Naime, u 2016. godini, svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje s 9,6 milijuna kuna, odnosno 1,6 milijuna kuna po epizodi, mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke "Grička vještica".

Sporni posao nikada nije realiziran.

Napali Index da bi branili Plenkovića i Krstičevića

Krajem studenog 2017. godine zabilježili smo još jedan napor HRT-a da obrani vladu Andreja Plenkovića i to u emisiji "Otvoreno" voditelja Damira Smrtića koja se bavila "hibridnim ratom". Index se u to vrijeme bavio diplomskim radom ministra Damira Krstičevića, a HRT je suptilno napao naš portal braneći vladu.

"Je li tipični primjer hibridnog rata ovo što se danas dogodilo ministru Krstičeviću?" upitao je voditelj Smrtić gosta u studiju Krešimira Macana, tada budućeg Plenkovićeva savjetnika.  

"Ovo jest pokušaj podmetanja jer on nije znanstvenik i to nije bio znanstveni rad. Ako je to završni rad po formatu koji traži to američko učilište, onda je to - to", zaključio je Macan braneći svoje buduće poslodavce. U studiju, naravno, nije bilo novinara Indexa.

Prisavlje je te večeri, ogrnuto plaštom javnog interesa, narodu tako napokon ponudilo odgovor na pitanje protiv koga Hrvatska danas ratuje. To su, naravno, mediji, točnije portali. Uostalom, da ne bi bilo zabune, emisija je ilustrirana grafikom koja prikazuje ispaljene metke i kemijsku olovku.

Izvještavanje o ratnom zločincu Praljku

Izvještavanje većine hrvatskih medija o suđenju hercegovačkoj šestorki te o samoubojstvu ratnog zločinca Slobodana Praljka u haškoj sudnici odvijalo se posve u skladu sa službenim nacionalističkim narativom o bezgrešnoj Hrvatskoj i u skladu sa stavovima vladajućih.

U svemu tome, nažalost nimalo iznenađujuće, prednjačio je HTV, koji je kao komentatore za izricanje presude većinom doveo prononsirane desničare poput Višnje Starešine i Željka Olujića, a oni su priliku iskoristili za huškanje protiv neistomišljenika, uz svesrdnu potporu HTV-a.  

Autobus za tulum kod Kolinde

Na tradicionalni božićni domjenak koji organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović novinari Hrvatske radiotelevizije (HRT) stigli su - unajmljenim autobusom.

HRT, koji bi po definiciji morao biti javni medijski servis, a ne državna televizija, za svoje je novinare koji su htjeli isprobati kulinarske delicije ili snimati selfieje s predsjednicom organizirao poseban prijevoz.

Odluka o najmu autobusa opravdana je time što se sjedište HRT-a nalazi u Zagrebu u ulici Prisavlje 3, dok je party predsjednice bila u "dalekom" Zagrebu u ulici Pantovčak 241.
 
Riječ je o pet i pol kilometara udaljenoj lokaciji pa je postojala opasnost da radnici HRT-a ne stignu na vrijeme uživati u zabavi na koju redovito dolazi neonacist osuđen zbog plaćanja prostitutki kokainom, Velimir Bujanec.

Nisu se pojavili na sastanku o cenzuri na HRT-u

U siječnju 2018. godine misija predstavnika vodećih europskih organizacija za zaštitu medijskih sloboda nakon dvodnevnog posjeta Hrvatskoj upozorila je i na dalje nedefiniran status i funkciju HRT-a kao javnog servisa i zabrinjavajuće posljedice njegove erozije.

Predstavnik EBU-a Boris Bergant rekao je kako su u očekivanom sastanku s vodstvom HRT-a htjeli raspraviti tvrdnje o cenzuri i samocenzuri na javnoj radioteleviziji, njihove stavove o najavljenim i kasnije povučenim izvanrednim otkazima novinarima, kao i najavama masovnog odlaska zaposlenika, ali nažalost sastanak s vodećim ljudima HRT-a nije bio održan.

Desničarske udruge uređuju program HRT-a

Javnost se zabavljala zahtjevom desničarskih udruga koje su s programa HTV-a htjele skinuti film "Ministarstvo ljubavi". U tome nisu uspjele, no uspjele su pomaknuti termin emitiranja po njima spornog filma. Naime, film se trebao prikazati u 21 sat, no pomaknut je za 23:20.

Figurica Hitlera u prilogu o "veselom djetinjstvu"

Krajem siječnja 2018. godine HRT je emitirao bizaran prilog o veselom djetinjstvu u NDH uz omiljenu igračku - figuricu Hitlera.

U tri minute ovog priloga HTV je demonstrirao doista zavidnu razinu povijesnog revizionizma i apologije zločinačke NDH - sretno djetinjstvo u kojem otac nestaje u nacističkom napadu na Rusiju, želja da se od "malog Isuseka" kao igračke dobiju samo glave, figurica Hitlera među najdražim igračkama, slatki život do 1945. i životarenje nakon itd. Sve je izmaknuto iz negativnog povijesnog konteksta ustaške NDH u kojoj su vladali rasni zakoni, a ljude se masovno ubijalo u progonima i logorima smrti.

Karolina Vidović Krišto o Ferićevoj knjizi kao "promicanju pedofilije"

HRT-ova urednica i voditeljica Karolina Vidović Krišto, bliska klerikalnim krugovima i poznata po širenju fake newsa i neprofesionalnom izvještavanju, u utorak 20. veljače u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" imala je svoj najnoviji ispad.

U emisiju su, da raspravljaju o kurikularnoj reformi, pozvani pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj i HTV-ov dežurni desničarski komentator opće prakse Slobodan Prosperov Novak, koji je ispaljivao bisere poput "koga briga za rezultate PISA studije" i isticao da učitelji i nastavnici koji rade u školama ne smiju sudjelovati u osmišljavanju reforme nego tek smiju biti "objekt nad kojim se reforma provodi".

Vidović Krišto konstatirala je u studiju da Ferićeva knjiga "Anđeo u ofsajdu" zapravo "promiče kazneno djelo pedofilije".

"Radni logor" Jasenovac

U svibnju prošle godine HTV je u emisiji "Dobar dan, Hrvatska", koju uređuje kontroverzna Karolina Vidović Krišto, ugostio poznatog filoustaškog revizionista Igora Vukića, inače i tajnika udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Oni se svim snagama trude opravdati, umanjiti ili negirati zločine ustaškog režima i NDH, a jedan od glavnih falsifikata koje promiču jest da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, te da biti zatočenik u Jasenovcu i nije bilo toliko strašno.

U tom tonu je napisana i Vukićeva knjiga "Radni logor Jasenovac" koju je autor danas promovirao na javnoj televiziji, uz asistiranje dvoje voditelja koji su intervju s poznatim filoustaškim revizionistom započeli citirajući - papu Franju! Nakon toga su rekli da je u emisiji trebao gostovati i povjesničar Hrvoje Klasić, ali je odbio doći kada je čuo da je Vukić drugi gost.

Index otvara, a HRT zatvara teme

Sredinom svibnja emisija "Otvoreno" bavila se Aferom Hotmail, koju je otkrio Index.

U emisiji koju je uređivao i vodio Mislav Togonal govorilo se o aferi koja je dovela do pada ministrice Dalić, a koju je otkrio Index. Unatoč činjenici da su jedini gosti u Otvorenom bili novinari, urednik nije za shodno našao pozvati bilo koga od novinara Indexa.

U emisiji su gostovali novinar 24sata Ivan Pandžić, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, novinarka Večernjeg lista Marina Šunjerga i kolumnist Jutarnjeg lista Marko Biočina.

Vrhunac je bio kada je voditelj Togonal upitao kolegu iz Jutarnjeg lista, Biočinu, postoji li još mailova i koliko će ih još biti objavljeno.

"Udarajte žene tamo gdje su najslabije, opalite je novčanikom po labrnji"

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija u udarnom terminu reprizirala skandalozni prilog u kojem je pozvala gledatelje da žene udare tamo gdje su najslabije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova najavila je mjere protiv HRT-a.

Javna televizija tako je u srpnju prošle godine nakon utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Argentine emitirala "humoristični" prilog Renea Bitorajca iz serije skečeva "Zurkina škola navijanja", koja je snimljena prije deset godina.

"Ukoliko su cure ili žene iz protivničkog tabora agresivne, iako niste primitivac koji inače tuče žene, barem ne izvan kuće, obračunajte se s njima - muški. Udarajte žene tamo gdje su one najslabije, a žene su slabe na frajere (pokazuje na sebe, op.a.), lovu, aute i bunde. Zato je novčanikom opalite po labrnji, tak da se od parkiranog auta odbije u izlog krznarije. Ali izbjegavajte takve susrete. Ruske, ukrajinske pa i švedske navijačice mogu biti itekako gostoljubive, ha ha", govori Bitorajac u onome što bi trebao biti duhovit skeč, a zapravo je krajnje primitivan pokušaj humora na račun nasilja nad ženama.

Sat i pol nije radio nijedan TV program HRT-a

U srpnju prošle godine opet tehnički problemi. HRT se morao ispričati jer im sat i pol nije radio nijedan TV program! Osim televizijskih programa i web stranica, u prekidu su bile i neke telefonske linije HRT-a te komunikacija elektroničkom poštom.

Doznaje se i kako je prekid programa bio posljedica kvara tijekom servisiranja uređaja koji pretvara signal iz zgrade i vodi ga do odašiljača i veza te kabelskih operatera.

Skandal s preprodajom ulaznica za Svjetsko prvenstvo

HRT je po završetku Svjetskog nogometnog prvenstva bio pod istragom FIFA-e nakon što je buknula afera s preprodajom ulaznica za finale SP-a u Rusiji između Hrvatske i Francuske. HRT za to, navodno, službeno nije znao, tvrde izvori, nego je od FIFA-e i EBU-a doznao da su njihova dva djelatnika, Drago Ćosić i međunarodni koordinator Saša Dedić, zatražili i dobili četrdesetak ulaznica i njima raspolagali prema vlastitom nahođenju.

Dali otkaz šefu HND-a

Hrvoje Zovko, dugogodišnji novinar HRT-a i prvi čovjek Hrvatskog novinarskog društva, dobio je otkaz na HRT-u nakon što je vrh nedavno pokrenuo proceduru za izvanredni otkaz aktualnom predsjedniku HND-a.

U pozadini sukoba Zovka i njegove urednice Katarine Periše Čakarun zapravo je bila urednička smjernica da se unatoč prosvjedima HDZ-a iz Like, odnosno slučaju Darka Milinovića, te najavi velikog prosvjeda protiv HDZ-ove politike u Vukovaru, HRT ne bavi HDZ-om, nego samo SDP-om!  

Povijesni revizionizam

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u predstavljeno je nešto što se zove Festival domoljubnog filma Gordan Lederer. Tijekom predstavljanja, voditeljica je reklamirala revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu" te film Jakova Sedlara koji se zove "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. - 2018.". U  studiju Hrvatske radiotelevizije sjedili su autor festivala Marijan Capek i dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević.

Pročitajte više