HRT mu dao otkaz, pa dobio godišnju nagradu za najboljeg novinara istraživača

UREDNIK informativnog programa HTV-a vjerojatno se danas negdje crvenio od srama: pola godine nakon što je novinara Latinice Josipa Oreča bez obrazloženja nogirao s Prisavlja, isti je Oreč danas u Hrvatskom novinarskom društvu danas nagrađen za najboljeg novinarskog istraživača u 2010. godini!

Cenzurirali ga pa mu dali otkaz. Pola godine kasnije najbolji istraživač

Index je koncem prošle godine pisao o okolnostima pod kojima je Kunić Oreču zahvalio na suradnji, nakon što mu je zabranio prilog o bivšem šefu Carinske uprave Mladenu Barišiću i fantomskoj ispostavi Carinske uprave u Kanfanaru preko koje su se švercale cigarete s lažnim markicama.

Oreču prilog nikad nije prikazan, zbog njega je izgubio posao, a sada je za isti prilog bio nominiran za najboljeg hrvatskog novinskog istraživača.

I Duki je čudno

"Ova situacija jest pomalo paradoksalna. Žiri je procijenio da su njegovi radovi u antikorupcijskom smislu bili vrijedni, da su bili društveno relevantni, a izgubio je posao. Ako HRT nema hrabrosti puštati ovakve priče, ne znam kako će tek onda komercijalni mediji", izjavio je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Sami Oreč, iz kojega su nakon dodjele nagrade provalile emocije i nije mogao suspregnuti suze, kaže da do danas od Renata Kunića nije dobio objašnjenje zašto mu je javna televizija zahvalila na suradnji i zašto mu je cenzurirana priča o Barišiću i švercu cigareta. 

Žalosno je hrvatsko novinarstvo

"Moj primjer oslikava koliko je danas žalosno stanje u hrvatskom novinarstvu. Čak me nije toliko zabolio otkaz, koliko cenzura i konstatacija da sam, kao, bio neprofesionalan", izjavio je Oreč.

Od ostalih HND-ovih laureata kojima su danas dodijeljene godišnje nagrade, novinarom godine proglašena je HTV-ova Branka Slavica, nagradu za životno djelo dobio je Dražen Vukov Colić, a Dražen Ciglenečki i Nataša Božić iz Novog lista ponijeli su nagradu za pisano novinarstvo, za niz tekstova o odlasku Ive Sanadera.

Pročitajte više