HRT: Nitko nema pravo prisilom ili zloporabom položaja utjecati na programski sadržaj

RAVNATELJSTVO Hrvatske radiotelevizije (HRT) razmotrilo je danas neka aktualna programska pitanja vezana uz objavljivanje priloga o privatizaciji "Sunčanog Hvara", emitiranoga u TV Dnevniku 19. svibnja 2004., te s tim u vezi podsjeća na zakonsku odredbu da nitko nema pravo prisilom ili zloporabom položaja utjecati na programski sadržaj medija ni na bilo koji drugi način nezakonito ograničavati slobodu medija što se odnosi i na upletanje te pritisak na uređivačku samostalnost novinara i urednika.

Nakon redovitoga sastanaka, Ravnateljstvo HRT-a u priopćenju za javnost ističe kako smatra "neprikladnim povezivanje nezadovoljstva objavljenom informacijom s prijetnjama o uvođenju PDV-a HRT-u, tj. mogućim financijskim kažnjavanjem HRT-a zbog takva nezadovoljstva".

U priopćenju, koje je potpisao predstavnik HRT-a za odnose s javnošću Janos Roemer, navode se i neke zakonske odredbe koje se odnose na medijske djelatnike, kao što su - zakonom zajamčena samostalnost novinara i urednika HRT-a u obavljanju profesionalnih zadaća, posebice u uređivanju i prezentaciji vijesti.

Podsjeća se da su se, u sklopu te samostalnosti, novinari i urednici dužni odgovorno služiti slobodom izvješćivanju i iznošenju mišljenja te da svaki građanin ili institucija koji su nezadovoljni objavljenom informacijom imaju zakonsku mogućnost zaštite, što uključuje i zakonom točno propisanu proceduru prava na ispravak informacije ili odgovor.

I Hrvatska narodna stranka (HNS) oglasila se danas priopćenjem za javnost navodeći kako oštro osuđuje "narušavanje slobode medija i korištenje službenoga položaja da bi se ucijenila javna televizija". HNS ocjenjuje "skandaloznim postupak potpredsjednika Vlade Andrije Hebrang kojim je pokušao promijeniti sadržaj središnje informativne emisije na javnoj televiziji". Istu ocjenu HNS "daje" i, kako se navodi, Hebrangovu "pokušaju da svoj cilj postigne prijetnjom financijskim ucjenama".

Zato, HNS podržava redakciju Dnevnika i Informativnoga program HRT-a , te posebice novinarku i urednicu Sanju Mikleušević, u nastojanju da zaštite dostojanstvo novinarske profesije i javne televizije, a time i javnosti.

Što se pak tiče, kako se navodi, postupka potpredsjednika Hebranga te namjere Vlade da retrogradno uvede PDV na pretplatu, HNS u priopćenju ističe kako je "više nego jasno da HDZ-ova Vlada ne preza od metoda preuzimanja potpune kontrole nad javnom televizijom".

Osim toga, HNS smatra da HDZ-ova Vlada "ima objektivnu odgovornost za ponašanje svojih ministara, a posebice potpredsjednika" te s tim u vezi očekuje očitovanje Vlade i poduzimanje potrebnih koraka.

Pročitajte više