HRT-ova nova web stranica besramni plagijat bbc.co.uk

NOVA internet stranica HRT-a besramni je plagijat stranice bbc.co.uk.  Iz samog pogleda na stranicu jasno je vidljivo da je korisničko sučelje HRT-ove stranice identično onom BBC-eve stranice - od odabira modula, boja, drag-drop modula... Nova je HRT-ova stranica prezentirana jučer.

"Upravo to i jeste poanta web stranice"

Upitan za komentar da su stranice čisti plagijat, Janoš Roemer, glasnogovornik HRT-a, kaže nam kako "je to upravo i poanta web stranice". "Mi smo namjerno htjeli ukazati na to da smo upotrijebili tehnološku razinu i inovaciju u BBC-jevom stilu i na taj način smo to i učinili, prema suradnji naših stručnjaka s njihovima, ali to ne znači i da je to konačno dizajnersko rješenje stranice", kaže Roemer, za kojega nema ničeg spornog u tome što je stranica preuzeta, jer - kaže - nije preuzet i dio programerskog koda. Također navodi da su osobe koje su izrađivale njihove stranice "u kontaktu s onima koje izrađuju stranice BBC-ja".

"Od HRT-a se uvijek očekivalo da bude hrvatski BBC"

Roemer dodaje kako su svjesni usporedbe dviju stranica, ali objašnjava kako je to "samo prezentacija tehnološkog smjera njihova razmišljanja, koja nije i konačna".

Dodaje i kako se uvijek može čuti kako se od HRT-a očekuje da bude "hrvatski BBC", pa su, eto, u tom smjeru i krenuli.

Iako Roemer nije znao navesti tko su autori stranice, uvidom u njezin source razaznaje se nekoliko imena tvoraca iste.

Zasluge za autora i developera stranice, prema tim podacima, tako preuzimaju gotovo nepoznati Jurica Železnjak i tvrtka Kumulus d.o.o. Aleks Aćimović navodi se kao njihov suradnik. Tvrtka Kulumus na internetu se spominje samo kao firma koja se bavi postavljanjem instalacija za vodu, plin i grijanje.

Na nekoliko puta postavljeno pitanje jesu li za preuzimanje gotovo identičnog dizajna stranice kontaktirali BBC, Roemer odgovara potvrdno, pa onda ostaje nejasno kako to da u sourceu stranice piše da je za autorska prava zadužen  "HRT 2008", kada bi za autorska prava očito trebalo zahvaliti BBC-ju.

Kod glasnogovornika HRT-a Janoša Roemera pokušali smo se raspitati tko je stranicu radio, na što nam je odgovorio da se obratimo Mariji Topić-Crnoja, urednici Novih medija, koja je zadužena za njihove internet stranice.

Do nje smo pokušali doći više puta tijekom jutra, a nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, u njezinu uredu kazali su nam kako je "izašla van i vjerojatno ju danas nećemo dobiti, s obzirom da je danas Dan HRT-a". Topić-Crnoja bila je kasnije nedostupna i na mobitel.

K.C.

Pročitajte više