Hrvace: Novi slučaj bruceloze

U selu Ruminu, u općini Hrvace, otkriven je novi slučaj zarazne bolesti bruceloze kojom je zaraženo stado ovaca jednog stočara iz tog sela, zbog čega je danas obavljena eutanazija svih 220 ovaca i 80 janjaca, doznaje se od odgovornih u Veterinarskoj stanici Hrvace .

Djelatnici te stanice, zajedno s veterinarima sinjske Veterinarske stanice, cijeli kolovoz ove godine uzimaju na području Cetinske krajine krv ovaca i koza te je šalju na ispitivanje u Hrvatski veterinarski institut.

Inače zaraza bruceloze u Hrvatskoj prvi je put otkrivena u Istri 1990. godine a u cetinskom kraju otkrivena je početkom kolovoza ove godine i to u dva stada u naseljima Krušvar i Obrovac Sinjski. Tada je, po nalogu veterinarske inspekcije, eutanizirano iz tih dvaju stada svih 1245 ovaca i koza.

U cetinskom kraju ima ukupno 25 tisuća ovaca i koza pa je do sada krv pregledana od njih oko 12 tisuća, a pregled se i dalje nastavlja. U međuvremenu je još uvijek na snazi zabrana korištenja mlijeka i svježeg sira od ovaca i koza kao i zabrana prometovanja te stoke na sajmištima bez stručnog nadzora veterinarskih stanica.

(Hina) xbper ydd

Pročitajte više