Hrvat uhićen zbog planiranja ubojstva autora karikature Muhameda s tijelom psa

MEĐU sedam uhićenih u Irskoj zbog planiranja ubojstva švedskog karikaturiste Larsa Vilksa je i Hrvat! Prema pisanju The Timesa, antiterorističke jedinice nakon četveromjesečne međunarodne istrage sumnjaju da su atentat na autora karikature proroka Muhameda s tijelom psa počinili državljani i državljanke Alžira, Libanona, Hrvatske, SAD-a, Palestine i Irske.

Irska je policija sedmorku uhitila jučer na jugu zemlje, u Waterfordu i Corku. Istraga koja je rezultirala uhićenjem četiri muškarca i tri žene, u dobi između 25 i 40 godina, rađena je u suradnji s američkim i obavještajnim službama iz više europskih zemalja. Al-Qaida je za glavu švedskog karikaturiste ponudila 100.000 dolara.

Vilksova karikatura objavljena 18. kolovoza 2007. u dnevnom listu u Oerebru bila je ilustracija uz komentar o važnosti slobode govora. Izazvala je velike polemike u Švedskoj i inozemstvu. Autor karikature prijavio je i prijetnje koje su mu ove godine bile upućen od, kako je kazao, jednog Šveđana koji govori somalijski i koji mu je, nakon prijetnji upućenih danskom karikaturistu, kazao: "Sada je na tebi red". Ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da je među sedam uhićenih osoba i jedan Hrvat.

Pročitajte više