HRVATI U SCG OČEKUJU NOVE SPORAZUME HRVATSKE I SRBIJE

Hrvatska zajednica u Srbiji sa zadovoljstvom je pratila susret premijera Srbije i Hrvatske jer od takvih kontakata očekuje poboljšanje odnosa dvije zemlje, pa samim tim i položaja Hrvata u Srbiji te potpisivanje novih sporazuma, konstatirali su u petak čelnici hrvatske nacionalne manjine u komentarima na jučerašnji susret u Ateni premijera Ive Sanadera i Vojislava Koštunice. L

"Od idućih susreta koji su planirani u Zagrebu i Beogradu u prvom redu očekujemo potpisivanje Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjine, trajno ukidanje viza između dvije zemlje i još intenzivniju gospodarsku suradnju", izjavio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Josip Ivanović.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da svaki pomak u odnosima na relaciji Beograd-Zagreb daje Hrvatima u Srbiji novu nadu, pogotovo kada se razgovori vode na najvišoj razini.

"Ovakvi razgovori svakako pozitivno utječu na ozračje u zemlji i na rješavanje mnogih otvorenih pitanja kulturne autonomije Hrvata u Srbiji", izjavio je Kuntić, i dodao kako je veliki doprinos dala "mudra i konstruktivna politika premijera Sanadera i ministra Žužula".

Kuntić je još naveo da će najavljeno potpisivanja Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina u SCG i Hrvatskoj sigurno dodatno poboljšati status vojvođanskih Hrvata, koji još uvijek osjećaju posljedice onoga što se događalo početkom devedesetih.

(Hina) xjsta ybr

Pročitajte više