Hrvati u SiCG pozdravljaju spremnost Vlade RH da ukine vize

HRVATI koji žive u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora pozdravljaju najavljenu spremnost hrvatske Vlade da ukine ili na određeno vrijeme suspendira vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko nacionalno vijeće.

"Na taj način će se uvelike olakšati ne samo komunikacija građana hrvatske nacionalnosti s matičnom državom" nego će jednostavnija biti i putovanja Hrvata iz SiCG u Hrvatsku za što postoji velika potreba i interes, kaže se u priopćenju.

Takvom odlukom omogućila bi se i bolja i intenzivnija suradnja hrvatskih kulturnih, crkvenih, prosvjetnih i informativnih institucija i organizacija s institucijama iz matične države.

"Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori vjeruju da će odluka Vlade RH o suspenziji viznog režima za građane Srbije i Crne Gore pridonijeti daljnjoj normalizaciji odnosa između Srbije i Crne Gore i RH, za što su životno zainteresirani. Ako se takva odluka i usvoji, bit će to dodatni razlog da vjerujemo kako je riječ i o početku uspostave dobrosusjedskih odnosa, što sve skupa posredno utječe i na bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više