Hrvati u Sloveniji traže da budu priznati kao nacionalna manjina

UDRUGA u koju su se uključila sva hrvatska društva u Sloveniji (Zveza hrvaških društev v Sloveniji - ZDDS) namjerava predati prijedlog slovenskom parlamentu da se prizna hrvatska nacionalna manjina u Sloveniji.

Kao svoj programski cilj, to je predstavio novoizabrani predsjednik ZHDS-a, Vladimir Bilić. Prema njegovim riječima, ukoliko sve bude bilo prema planovima, Slovenija bi hrvatsku manjinu mogla priznati do sredine 2013. godine. Također, Bilić je izjavio da će za potporu ovoj inicijativi morati tražiti i hrvatske vlasti.

Postotak Hrvata koji žive u Sloveniji je negdje oko 2,8 posto, a hrvatskim se kao materinjim jezikom služi 54 tisuće ljudi s prebivalištem u Sloveniji.

Zasad su u Sloveniji kao manjine priznati Mađari i Talijani te oni, prema zakonu, imaju osigurana mjesta za svoje zastupnike u slovenskom parlamentu. Nakon raspada Jugoslavije, Slovenci nisu priznali manjinska prava narodima iz bivše zemlje.
 
Značajna je Bilićeva opaska da je prema posljednjem popisu stanovništva u Sloveniji bilo registrirano gotovo 53 tisuće Hrvata dok ih je sad u Sloveniji nešto manje od 36 tisuća. Bilić nije imao odgovora gdje je "nestalo" 17 tisuća Hrvata.

Z.J.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više