Hrvati u top pet najdebljih nacija u Europi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je među prvih pet europskih zemalja po debljini, a kronične nezarazne bolesti uzrok su smrti gotovo devet od deset Hrvata. Zato je Ministarstvo zdravstva objavilo sedmogodišnji akcijski plan kojim bi se suzbila pretilost, a s njom povezane bolesti sprječavale i nadzirale, javlja RTL.

Jedan od ciljeva je zaustaviti porast debljine aktivnostima za sve dobne skupine, od djece do umirovljenika. 

Na razini države borba protiv debljine stala je s akcijskim planom iz 2012. godine. Dvije godine kasnije donesen je europski plan u kojem je Hrvatska sudjelovala.

Ove godine izrađen je prijedlog novog plana, ali za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima, koji trenutno čeka javnu raspravu.

"Provedbu Akcijskog plana pratit će i usmjeravati međuresorno povjerenstvo. Ministarstvo će u suradnji s HZJZ-om koordinirati izradu godišnjih izvješća o obavljenim aktivnostima i rezultatima koja se dostavljaju povjerenstvu i ministru zdravstva", javljaju iz Ministarstva zdravstva o Akcijskom planu.

U Zagrebu postoji besplatno savjetovalište za prehranu. Otvoreno je u ožujku prošle godine. Iz tog ureda kažu da su u godinu i pol imali gotovo 1300 savjetovanja. 

Da se treba ozbiljnije pozabaviti problemom pretilosti, pokazuje i nedavno istraživanje u kojem prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu imaju djevojčice u kontinentalnom dijelu zemlje, njih čak 31 %. Dječaci s tim problemom su na obali, točnije njih gotovo 40 % u Jadranskoj regiji.

Pročitajte više