Hrvatica koja je pobjegla u ISIS u Siriji s kćeri živi u kampu?

Foto: Arhiva

MEĐU stanovnicima kampa Al-Hol u Siriji je i Hrvatica Dora Bilić, piše Slobodna Dalmacija.

Dora, 32-godišnja Zagrepčanka imotskog porijekla, još je prije sedam godina završila na teritoriju koji je pod kontrolom ISIS-a. Posljednja informacija o njoj objavljena je u veljači ove godine kada je Dora viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIS-ovaca.

Kamp u kojem živi više od 70.000 ljudi

Al-Hol je kamp na sjeveroistoku zemlje u kojem živi više od 70 tisuća ljudi. Sirijci i Iračani čine značajnu većinu u kampu, gdje je 15-ak posto državljana trećih zemalja. Jedno od objavljenih izvješća humanitarnih organizacija navelo je da se radi o državljanima čak 62 zemlje. Prema podacima UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih napora, gotovo dvije trećine izbjeglica u kampu čine osobe mlađe od 18 godina, dok su 27 posto žene.

"Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Siriji, ali redovito komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im obitelji živjele u blizini", rekla je Slobodnoj sestra jedne bosanskohercegovačke državljanke koja je također u Siriji.

S Dorom bi trebalo biti i njezino dijete. Suprug joj je poginuo u Siriji

S Dorom bi trebala biti i njezina kćerkica, stara između pet i šest godina, koju je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Kako piše Slobodna, upoznali su se nakon što je ona završila školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Ubrzo su se vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske otišli u Siriju. U spomenutoj Raki, gdje se Dora upoznala s državljankom BiH, Avdić je poginuo tijekom jednog bombardiranja 2014. godine.

Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u kalifatu. Prema izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018., tamo je boravilo ukupno sedam osoba s hrvatskom putovnicom, od čega dva muškarca i pet žena.

U izvješću objavljenom u lipnju nije naveden njihov identitet, nego samo da su obojica muškaraca poginula u sukobima na strani ISIS-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

Pročitajte više