Hrvatska 2021. godine: Župan osuđeni nasilnik, načelnik općine osuđeni silovatelj

Foto: Kristina Stedul Fabac, Ivica Galovic, Luka Stanzl/PIXSELL

NAČELNIK općine Lasinja Željko Prigorac, bivši HDZ-ovac, jučer je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za silovanje sumještanke u kolovozu 2018., no unatoč presudi ostao je na mjestu načelnika općine koja se nalazi u Karlovačkoj županiji jer presuda još nije pravomoćna. Iz HDZ-a su Indexu 2019. odgovorili da je Prigorac, koji je 2017. na lokalnim izborima pobijedio kao njihov kandidat, prestao biti član te stranke 2018. na vlastiti zahtjev.

Istovremeno, dvjestotinjak kilometara dalje, Hrvatske Alojz Tomašević, još jedan bivši HDZ-ovac, ostao je na dužnosti župana Požeško-slavonske županije i nakon što je pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević.

Tomašević je službeno izbačen iz HDZ-a 11. siječnja 2018. nakon što je dva dana prije Predsjedništvo HDZ-a predložilo Visokom časnom sudu izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a.

No isključenje iz stranke nije bilo dovoljno da bi obojica istog trena prestala obnašati dužnosti na koje su izabrani kao kandidati HDZ-a, a sve zbog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi koje je progurao bivši HDZ-ov ministar Lovro Kuščević i time zaštitio lokalne šerife kao ličke medvjede.

Prigorac je mogao dobiti 10 godina zatvora, dobio je 2

Istovremeno su ovako male kazne katastrofalna poruka žrtvama nasilja.

Napomenimo kako je Prigorac za silovanje mogao dobiti do 10 godina zatvora, no dobio je samo dvije godine, a sutkinja Elma Kaleb Mamić pritom je izrazila uvjerenje da će takva osuda "utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela".

U obrazloženju presude sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili "jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika".

Počinjeno kazneno djelo opisano je odvratnim i odbojnim i sutkinja je naglasila da je "osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava".

Sud je utvrdio da je Prigorac "uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem".

Tvrdio da nije imao kontakt sa ženom, a na mjestu silovanja je pronađeno njegovo sjeme

Sutkinja se osvrnula i na riječi okrivljenika Prigorca koji je prošlog tjedna tijekom obrane prijavu Snježane Knežević nazvao "monstruoznim scenarijem".

>>Bivši HDZ-ovac silovao ženu na zabavi, dobio 2 godine zatvora

"Da je oštećenica monstruozno inscenirala sam događaj, kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženika, i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na očevidu i kasnije potvrđen vještačenjem?",  rekla je sutkinja. Podsjetimo, iako je Prigorac tvrdio da nije imao nikakav fizički kontakt sa ženom, u prostoriji su pronađeni tragovi njegove sperme.

Dodala je da je dokazano kako je oštećenica jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik "s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je".

U razgovoru za Index govorio da je on ratnik, ženu nazivao prostitutkom

Inače, Prigorac je Indexu prije dvije godine tvrdio da nije silovao sumještanku, nego da se radi o prostitutki "koja ga je provocirala". Na pitanje zašto se nije odmaknuo od nje izjavio je da je on ratnik te da "nije on ratovao u Domovinskom ratu da bi se jedne prostitutke bojao".

Tomašević nedavno pravomoćno osuđen jer je tukao ženu

Što se pak tiče Alojza Tomaševića, on je u prosincu 2020. pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Karlovcu zbog obiteljskog nasilja. Time je potvrđena osuđujuća presuda suda u Slavonskom Brodu koji ga je proglasio krivim za zlostavljanje supruge u siječnju 2020.

Za kazneno djelo nasilja u obitelji za Alojza Tomaševića utvrđena je kazna od šest mjeseci, a za nanošenje tjelesnih ozljeda supruzi jednako toliko - što je preinačeno u jedinstvenu kaznu zatvora.

"Osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci. Izriče mu se uvjetna osuda te jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Oštećena žrtva Mara Tomašević za imovinsko-pravnu štetu upućuje se na parnicu. Nalaže se optuženom Alojzu Tomaševiću podmirenje troškova kaznenog postupka u iznosu od sedam tisuća i četrdeset kuna u korist državnog proračuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude", kazao je u izricanju presude sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar.

Općinsko državno odvjetništvo nije tražilo zatvor za Tomaševića

>>DORH nije tražio da župan koji mlati ženu ide u zatvor

Kako je Index doznao još u siječnju prošle godine, Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu predložilo je uvjetnu kaznu za požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

Ukratko, Tomašević nije završio u zatvoru jer je to tražilo Općinsko državno odvjetništvo koje po zakonu zastupa interese države. Podsjetimo kako je pri izricanju presude sudac Vidmar detaljno opisao djela nasilja nad suprugom Marom Tomašević, pa tako navodi da ju je župan Tomašević obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao, šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan.

A budući da je uvjetnu kaznu za Tomaševića zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, tada smo od njih zatražili objašnjenje pa smo nazvali tamošnjeg općinskog državnog odvjetnika Egona Ljubičića.

"Ne možemo reći zašto je predložena uvjetna kazna, kolega je tako ocijenio"

"Nemam taj predmet, no koliko znam, predložena je uvjetna kazna. Mi ocjenjujemo okolnosti djela, a kolega je ocijenio da je to primjerena sankcija. Ne možemo vam to objasniti, postoje određene okolnosti djela, ne možemo reći zašto je predložena uvjetna kazna. Kolega Jovan Vukomanović je tako ocijenio iz svih utvrđenih okolnosti, a sud na temelju utvrđenog stanja donosi presudu", rekao je prije godinu dana za Index Egon Ljubičić.

"Mislite da smo mi donijeli pogrešnu odluku što smo predložili uvjetnu? Ja vam kažem da to nije pogrešna odluka"

Na ponovljeno pitanje kako je moguće da je zatražena uvjetna kazna s obzirom na to da se zlostavljanje, kako je navedeno u presudi, odvijalo duže vrijeme, rekao je:

"Ne možemo reći, imamo razne slučajeve nasilja u obitelji, u nekima je možda zlostavljanje bilo veće pa se tražio zatvor. Sve ovisi o okolnostima slučajeva".

"Takve su bile okolnosti"

Potom smo ga još jednom podsjetili da je zlostavljanje trajalo duže vrijeme, da je Tomašević svoju suprugu gušio, šamarao je, prijetio da će joj prerezati grkljan. Pitali smo ga nije li to dovoljno teško zlostavljanje.

"Gospođo, vi mislite da smo mi donijeli pogrešnu odluku što smo predložili uvjetnu kaznu, ja vam kažem da to nije pogrešna odluka. Takve su bile okolnosti. I vi sad hoćete da vam ja objasnim zašto smo mi zatražili uvjetnu, pa ja vam to ne mogu objasniti. Ja nisam ni radio na tom slučaju", rekao je.

>>Hrvatska uz djevojčice, prosvjedovale tisuće ljudi

Sve skupa je ogroman šamar svim žrtvama nasilja u Hrvatskoj te nas ne treba šokirati podatak da se u Hrvatskoj prijavi tek svako 20. silovanje dok, prema dosadašnjim istraživanjima, treba proći čak sedam godina od prvotnog nasilja da žrtva odluči prijaviti obiteljskog nasilnika. Tome itekako doprinose nepovjerenje žrtava nasilja u sustav, blage kazne za nasilnike te dodatan teror koji žrtve prolaze suočavajući se sa svojim nasilnicima na suđenjima koja se protežu i godinama.

Pročitajte više