Pronađena salmonela u pilećim filetima iz Poljske

Foto: Hina/Pixsell/Vjeran Žganec-Rogulja

MINISTARSTVO poljoprivrede obavijestilo je potrošače da je prilikom monitoringa hrane životinjskog podrijetla u svježem mesu peradi – Svježi pileći fileti, klasa A, podrijetlom iz Poljske, utvrđena bakterija Salmonella spp.


Uzorkovanje je provedeno u registriranom objektu Mesnica R-6537, Marmontova aleja 6, Karlovac, subjekta u poslovanju s hranom Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac.

Proizvođač spornog proizvoda je Animex Foods Sp. z o.o. sp.k., Morliny 15, Ostroda, Oddzial w Opolu, ul. Drobiarska 4, Opole, Poljska, odobrenog broja PL16610501WE.

Proizvod, Svježi pileći fileti, klasa A, LOT 6350079084, s rokom valjanosti do 9. 6. 2017. godine, više se ne nalazi na tržištu.

Što je salmonela?

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, treba se pridržavati dobre higijenske prakse. Prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, treba dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70 stupnjeva Celzijevih u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa.

Pročitajte više