Hrvatska aplikacija skinuta je 100 milijuna puta. Popričali smo s njenim tvorcem

Foto: Robert Anic/PIXSELL

HRVATSKA firma Photomath, tvorac istoimene aplikacije koja rješava matematičke zadatke i jedna je od najpopularnijih na svijetu, danas je objavila da je broj korisnika te besplatne aplikacije premašio 100 milijuna te da broj učenika koji matematiku redovito uče s Photomathom nastavlja rasti.

Sjajan uspjeh za hrvatsku aplikaciju koja rješava matematičke zadatke, stiže i velika investicija

Drugim riječima, Photomath je fenomenalnom brojkom od 100 milijuna preuzimanja postao dosad najpopularnija hrvatska aplikacija.

Uz to, tvrtka je dobila investiciju serije A od šest milijuna dolara za daljnji razvoj naprednih mogućnosti učenja matematike i proširenje svog tima nastavnika matematike, stručnjaka za strojno učenje i vrhunskih programera. Glavni investitor je američki venture capital fond Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital.

O ovom velikom uspjehu razgovarali smo s osnivačem Photomatha Damirom Sabolom. 

"Više od četiri godine uporno radimo na Photomathu i rezultati su izvrsni. Dosegli smo i premašili 100 milijuna preuzimanja. To su prepoznali investitori i uspjeli smo dobiti šest milijuna dolara vrijednu investiciju, i to od američkih fondova. Mi smo imali inicijalne investicije, no ovo je sad velika investicija koja stavlja naše mogućnosti na jednu veću razinu. Investitori su nas pratili i s njima smo imali određene kontakte, no ova je investicija prije svega posljedica naših dobrih rezultata koji su između ostalog vidljivi i iz ocjena Photomatha na AppStoreu. Ulaganje je jedan zahtjevan proces i dugo traje, ali omogućili su ga naši rezultati", rekao je za Index Damir Sabol.

Umjetna inteligencija koja Photomath čini revolucionarnim matematičkim pomagalom

Za novac koji stiže od američkih ulagača, jasno, već imaju ozbiljan plan. 

"Mi i dalje razvijamo tehnološke komponente koje omogućuju da našim korisnicima pružamo mogućnost da dobiju baš sadržaj za učenje koji njima treba. Mi smo fokusirani na matematiku, ali to je tehnološki izuzetno zahtjevan proizvod. Imamo više od 30 zaposlenih na njemu. Nama je cilj da znatno olakšamo proces učenja korištenjem Photomatha. To zahtijeva puno proizvodnje matematičkog sadržaja pa tako imamo zaposlene profesore matematike. Puno zahtijeva i umjetna inteligencija odnosno strojno učenje", pojasnio je Sabol.

Upravo umjetna inteligencija Photomath čini revolucionarnim matematičkim pomagalom koje je dostupno svim korisnicima Appleovog AppStorea te Googleovog Play Storea. Aplikacija je i dalje besplatna, no otvorena je mogućnost premium varijante u budućnosti. 

"Naša aplikacija prepoznaje rukopis i daje rješenje zadataka. No ne samo rješenje zadataka nego i korak po korak daje objašnjenja kako se koji zadatak rješava. Aplikacija objašnjava i koncepte rješenja zadataka. To je zapravo ekspertni sustav za matematiku dostupan na mobilnom telefonu. Puno energije i resursa ulažemo da to sve funkcionira i dodatno proširujemo mogućnosti aplikacije i sadržaj koji pokriva. Posebno mnogo truda, energije i resursa ulažemo u metodiku i načine objašnjavanja tako da korisnicima olakšamo da sve bolje razumiju i savladaju", kazao je osnivač Photomatha.

Hrvatska aplikacija je hit u Americi, a najviše je koriste srednjoškolci

O tome koliko su korisnici prepoznali mogućnosti koje im pruža Photomath vjerojatno dovoljno govori premašenih 100 milijuna preuzimanja. No ako ni to nije dovoljno, Sabol nam je otkrio da je aplikacija većinu vremena prva po preuzimanjima među edukativnim aplikacijama na američkom tržištu, koje je najjače tržište za Photomath, a među najpopularnijima je i u europskim zemljama. Sabol nam je otkrio i koja dobna skupina najviše koristi Photomath i kakve su reakcije.

"Najjači smo kod srednjoškolaca jer njima pružamo najveću vrijednost. Srednja škola je vrijeme kad je dosta stvari teško razumljivo, a mi pomažemo učenicima da doista razumiju o čemu se radi. Stvarno im pomaže. Mi imamo desetine tisuća pozitivnih recenzija. Kad korisnici zaostanu u nekom području matematike, Photomath im omogućava da to nadoknade jer često nemaju pomoć", ispričao je Sabol. 

Koriste je i roditelji, ali i nastavnici, i to u nastavi

Neke od kritika na račun Photomatha bile su da ga se može koristiti i za prepisivanje u školama, no prednosti aplikacije su, priča Sabol, mnogo veće od eventualnih zloupotreba.

"Neki kažu i da se Photomath može koristiti za ubrzano rješavanje zadaće. Da, može se, ali vrijednost koju daje učenicima kao pomoć kad nešto ne razumiju je puno veća. Mi gledamo kako da učeniku pomognemo. No zanimljivo je da Photomath koristi i puno roditelja koji onda pomažu svojoj djeci, tako da i od roditelja imamo vrlo pozitivne reakcije, ali od nastavnika. Neki nastavnici su shvatili da su računala tu i da imaju mnogo prednosti i aktivno ih koriste u nastavi", zaključio je Sabol u razgovoru za Index.

Pročitajte više