Hrvatska dobila uvjetovani datum pregovora - 17. ožujka

EUROPSKKI vijeće odlučilo je u petak u Bruxellesu da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine, ako postoji puna suradnja s Haškim sudom, a na budućoj zemlji predsjedateljici EUa je da procjeni tu suradnju, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća Jan Peter Balkenende.

"Hrvatska je zaslužila ovu odluku", rekao je Balkenende na završnoj konferenciji za novinare.

"Europsko vijeće je pozvalo Komisiju da za Vijeće napravi prijedlog pregovora s Hrvatskom, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Zatražilo je od Vijeća da se usuglasi o tom okviru imajući u vidu otvaranje pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, pod uvjetom da postoji puna suradnja s Haškim sudom", kaže se u zaključcima europskih čelnika usvojenim na kraju dvodnevnog summita kojim je potpuno dominiralo pitanje otvaranja pregovora s Turskom.

U konačnom tekstu promijenjen je zadnji dio rečenice iz nacrta zaključaka u kojem je stajalo "pod uvjetom ako puna suradnja s ICTY-em bude potvrđena".

Upitan da komentira tu promjenu Balkenende je rekao da je to učinjeno "zbog konfuzije koju je izazvao raniji tekst", jer nije bilo jasno tko treba potvrditi postoji li suradnja.

"Što se tiče prosudbe to pripada budućem predsjedavajućem EU-a, to jest Luxembourgu, da o tome odluči", rekao je Balkenende. "Svjesni smo da je hrvatska strana spremna i ima namjeru surađivati s Haškim sudom i nadamo se da ćemo moći započeti pregovore na datum utvrđen u zaključcima", dodao je on.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn rekao je "ostala uvjetovanost suradnje s Haškim sudom" te da će prema njegovu mišljenju, ključnu važnost u ocjeni suradnje imati stajalište glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je izrazio zadovoljstvo ovom odlukom jer se "još jutros spominjao datum 26. travnja, a u nacrtu zaključaka je stajalo da treba još jedna potvrda suradnje s ICTY-em. Ta dodatna potvrda je u konačnom tekstu izbrisana. Prihvaćena je naša argumentacija koja kaže da je Hrvatska i inače u obvezi da u potpunosti surađuje s Haagom", rekao je Sanader.

"Ovo je jedan u nizu važnih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti", rekao je Sanader.

"Ovim ne završava naša obveza pune suradnje s Haškim sudom, mi moramo još riješiti taj jedan otvoreni slučaj i želim vjerovati da ćemo to učiniti vrlo skoro da će i general Gotovina shvatiti da bilo kakvo daljnje otezanje šteti njemu, šteti Hrvatskoj", rekao je Sanader.

U zaključcima Europskog vijeća Hrvatsku se poziva da "poduzme potrebne korake za punu suradnju s Haškim sudom te ponavlja da preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Haag što je prije moguće".

Upitan kako će riješiti slučaj Gotovine, ako on ne shvati da je to štetno po njega i Hrvatsku, Sanader je rekao da ne "odgovara na hipotetička pitanja. Mi ne znamo gdje se nalazi general Gotovina. Učinit ćemo sve da ovaj slučaj riješimo, postoji optužnica s kojom se general Gotovina mora suočiti u Haagu i tu nema alternative", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je najavio da će u pregovaračkim timovima koji će voditi pristupne pregovore s Europskom unijom moći će biti samo stručnjaci bez obzira na njihovu političku opredijeljenost. "Cilj nam je postići što bolji rezultat u pregovorima, a to znači da politička opredijeljenost jednog člana ne igra nikakvu ulogu", rekao je premijer Sanader nakon odluke Europskog vijeća da se pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine.

"Ti pregovarači moraju biti dobri stručnjaci, moraju znati engleski i moraju znati pregovorati", rekao je Sanader, dopustivši mogućnost da će oni koji ne znaju engleski moći biti u pregovaračkom timu, ali neće moći voditi neki pregovarački tim.

"Od danas počinju konzultacije oko načela i sastava pregovaračkih timova i u to želim uključiti sve parlamentarne stranke", rekao je Sanader.

Sanader je ponovio da Hrvatska želi završiti pregovore "tijekom 2007. godine", a na Uniji je da odluči o datumu ulaska. Komentirajući zaključke o pregovaračkim okvirima, iz kojih proizlazi da će pristupni pregovori ubuduće biti teži nego dosad, jer će se veća pozornost posvećivati provedbi preuzetih obveza, Sanader je rekao da će se za svaku zemlju posebno raditi pregovarački okvir.

"Za nas nema novih elemenata, osim suspenzivnih klauzula za koje već znamo", rekao je Sanader.

Europsko vijeće je potvrdilo uvođenje suspenzivnih klauzula koje EU-u omogućava da prekine pregovore s nekom zemljom u slučaju "ozbiljno i trajnog kršenja načela slobode, demokracije, poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda i vladavine zakona na kojima se temelji Unija".

"Vijeće će jednoglasno na prijedlog Komisije postaviti osnovne kriterije za privremeno zatvaranje i, tamo gdje to moguće, za otvaranje svakog poglavlja; ovisno o kojem je poglavlju riječ, ti će se osnovni kriteriji odnositi na usklađivanje zakonodavstva i zadovoljavajuću provedbu acquisa te na obveze koje proizlaze iz ugovornih odnosa s Europskom unijom", kaže se u nacrtu zaključaka u dijelu koji govori o pregovaračkom okviru za pregovore. Pregovori će se, kao i dosad, voditi u sklopu Međuvladine konferencije u kojoj sudjeluju sve zemlje članice i zemlja kandidat, a za sve odluke potreban je konsenzus.

U nacrtu zaključaka stoji, iako se to ne spominje izravno, da se pristupni pregovori s Turskom mogu zaključiti tek u razdoblju nakon 2014. godine. "Pristupni pregovori koji tek trebaju biti započeti s kandidatima čiji bi pristup imao bitne financijske konzekvence, mogu se zaključiti tek nakon donošenja financijskog okvira za razdoblje nakon 2014. godine", stoji u prijedlogu zaključaka. Očito je da samo ulazak Turske može imati "bitne financijske konzekvence".

Pročitajte više