Hrvatska dopustila SAD-u presretanje svojih brodova

HRVATSKA je sa SAD-om potpisala pomorski "antiteroristički" sporazum o obostranom slobodnom ulasku na plovila u okviru Inicijative za sprječavanje širenja oružja masovnog uništavanja.

U srijedu su sporazum u Washingtonu potpisali pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Tomislav Vidošević i njegov američki kolega, pomoćnik američke državne tajnice Stephen Rademaker. Potpisivanju je prisustvovao i hrvatski veleposlanik u SAD-u Nevena Jurice.

Kako javlja Novi list, sporazum se odnosi samo na teretnu, ali ne i na putničku flotu. Njime su se države dogovorile da će se brodovi koji plove pod zastavama ovih zemalja, a za koje će postojati sumnja da prevoze oružje za masovno uništavanje, zaustavljati i pregledavati.

Hrvatska je ovim sporazumom omogućila Amerikancima kontrolu brodova na otvorenom moru, što inače nije dopušteno, jer brodove mogu zaustavljati samo oni koji plove pod istom zastavom.

Ovakav će dogovor vjerojatno usporiti dostave tereta, a eventualnu štetu nadoknadit će država koja je obavila pregled broda. Dogovor podrazumjeva da se intervencija neće moći dogoditi bez odobrenja hrvatskih, odnosno američkih vlasti, a isključuje se uporaba sile.

Ovakav Sporazum ne uključuje preglede u teritorijalnim morima, a postavlja se pitanje hoće li hrvatski brodovi presretati “sumnjive” američke teretnjake na oceanima, ili će situacija ipak biti  obrnuta.

Pročitajte više