Hrvatska gospodarska diplomacija mora biti agresivnija

HRVATSKA gospodarska diplomacija mora agresivno iskorištavati hrvatske komparativne prednosti ne bi li unaprijedila predodžbu o Hrvatskoj s ciljem ulaska u Europsku uniju i europsku monetarnu uniju, rekli su Predsjednik Republike Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula u ponedjeljak u Zagrebu na otvaranju seminara za hrvatsku gospodarsku diplomaciju.

Prije tjedan dana potpisan je sporazum o suradnji na poticanju izvoza i ulaganja između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva gospodarstva i Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. "Tim su sporazumom precizno podijeljene obveze, zadaci i nadležnosti", rekao je Picula, čije ministarstvo organizira dvodnevni seminar.

"Nedavno osnovana uprava za gospodarsku diplomaciju", rekao je Picula, "bavit će se što bržom i efikasnijom primjenom novoga modela prezentacije Hrvatske u svijetu".

Predsjednik Republike, Vlada, Hrvatska gospodarska komora, HBOR, hrvatski poduzetnici i Hrvatska narodna banka, moraju surađivati u funkciji razvoja, naglasio je predsjednik Mesić.

Cilj je hrvatske gospodarske diplomacije približavanje hrvatskog gospodarstva europskom kako bi smo do 2007. ušli u EU, a do 2010. u europsku monetarnu uniju, rekao je Mesić.

Iako je od 2000. puno učinjeno na tom području, rekao je Picula "još traje transformacija Hrvatske od male zemlje - slučaja, do zemlje partnera".

Nakon prvoga dana u Zagrebu, seminar, na kojem će govoriti i ministri gospodarstva, financija i europskih integracija, te predstavnici diplomacije, nastavit će se u utorak posjetom Koprivničkoj županiji i susretima s gospodarstvenicima toga kraja.

Cilj seminara za gospodarske savjetnike diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske je omogućavanje redovne i neposredne razmjene informacija, primjedbi između vladinih i nevladinih institucija, hrvatskih gospodarstvenika i gospodarskih savjetnika, kako bi se unaprijedila međusobna suradnja i djelotvornost.

Seminar je na poticaj MVP-a organiziran prvi put prošle godine, također u srpnju, a namjera je ministarstva da on postane redovni, godišnji radni susret gospodarskih savjetnika.

Pročitajte više