Hrvatska i BiH imale vježbu u slučaju izlijevanja nafte u rijeci i poplava

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSTAVNICI stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u suradnji s regionalnim informativnim centrima i hitnim službama, održali su u Slavonskom Brodu zajedničku vježbu u slučaju izlijevanja velike količine naftnih derivata s plovila na rijeci te poplava.

U srijedu i četvrtak izvedene su dvije simulacije procesa donošenja odluka u slučaju nesreće s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod te u slučaju velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava. Vježbe su dio projekta "Upravljanja izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save".

"Simulacija izlijevanja 200 tona naftnih derivata u rijeku Savu s plovila pristalog u luci Slavonski Brod iznimno je rizični događaj za ekosustave i sve ostale s njim povezane sustave na način da prijeti njihovoj dugoročnoj održivosti zbog naglo uzrokovane neravnoteže", rekla je nakon vježbe predstavnica Hrvatskih voda Natalija Matić.

"Nesreće na Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke"

Nakon vježbe sudionici su analizirali njene učinke, a Matić posebno ističe važnost funkcioniranja sustava veze među sudionicima vježbe s obzirom na to da je suviše heterogen.

"Od posebne je važnosti uključivanje u vježbu svih sudionika iz susjednih država koje u ovakvim situacijama moraju surađivati. Nesreće na rijeci Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke. Nadamo se da će i u budućnosti biti još ovakvih vježbi“, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Slavonski Brod Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Pavo Baričić.

Slično misli i šef Odjela za strateško planiranje u Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Idriz Brković ističući da je ova vježba bila za sve odgovorne prava riznica informacija, iskustava, planova i postupaka potrebnih za sve faze ciklusa upravljanja nesrećama.

Izazovnom i poučnom vježbu hitnih službi u Slavonskom Brodu ocijenila je i Danijela Ždrale iz Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske (BiH).

Ovo je bila treća od ukupno pet vježbi koje će se održati u zemljama u slivu rijeke Save u sklopu projekta "Upravljanja izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save", s ciljem simuliranja nesreća koje imaju utjecaj u prekograničnim područjima.

Pročitajte više