HRVATSKA I ICMPD POTPISALE DEKLARACIJU O NAMJERI

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ravnatelj Međunarodnog središta za razvoj politike migracija (ICMPD) Jonas Widgren potpisali su u petak u Zagrebu Deklaraciju o namjeri, koja će Hrvatskoj pomoći da razvije svoje kapacitete za učinkovito upravljanje granicama i sustavom migracija, kao i u pripremi za uključenje u Schengenski sustav. L

ICMPD je međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču koja se bavi analizom migracijskih tokova u Europi, promicanjem razvoja sveobuhvatnih i održivih politika migracija te razmjenom stručnjaka u cilju pružanja stručne pomoći državnim institucijama u pitanjima migracija.

Potpisanom Deklaracijom se, između ostalog, potvrđuje jačanje suradnje na području razmjene informacija za pitanje granične kontrole i nezakonitih migracija, kao i pravo MVP RH na mjesto u Upravljačkoj skupini ICMPD-a. Sudjelovanjem o radu ICMPD-a RH dobiva dodatni forum za promicanje hrvatskih interesa i pozicioniranje u području pravosuđa i unutarnjih poslova kao zemlja partner.

Picula je izrazio zadovoljstvo potpisanom Deklaracijom i istaknuo da Hrvatska svjesna političke, gospodarske, socijalne i kulturne važnosti migracija. Rekao je da će Hrvatska proaktivno sudjelovati u pitanjima migracija, što je i važna tema u Europskoj uniji, i izrazio nadu da će potpora ICMPD-a poslužiti u pregovorima za pristupanje Uniji. Najavio je također da će Hrvatska uskoro pokrenuti postupak za punopravno učlanjenje u ICMPD, organizaciji u kojoj od 1999. godine ima status promatrača.

Widgren je rekao da ICMPD ima dobre odnose s Bruxellesom i da može i želi pomoći na hrvatskom putu prema EU.

Pročitajte više