Hrvatska i Iran potpisale Memorandum o suradnji u turizmu

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i iranski ministar kulture i islamske upute Ahmed Masjed Jamei u ime svojih vlada potpisali su u četvrtak u Zagrebu Memorandum o razumijevanju o suradnji na području turizma.

"Odnosi između Hrvatske i Irana nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o suradnji na području turizma odmaknuli su još jedan korak naprijed", izjavio je ministar Picula u izjavi za novinare nakon potpisivanja memoranduma.

Picula je rekao kako je tijekom njegova službenog posjeta Teheranu u svibnju ove godine u razgovorima s najvišim iranskim dužnosnicima - predsjednikom Mohamadom Hatamijem, ministrom vanjskih poslova Kamalom Harazijem te ministrima gospodarstva i prometa - zaključeno da su politički odnosi između dviju zemalja dobri, ali zaostaje gospodarska suradnja.

"Osim klasičnim povećanjem robne razmjene, složili smo se da je poboljšanje suradnje moguće i na višoj razini - osnivanjem joint venturea (mješovitih poduzeća), prijenosom tehnologije i "know-how"-a te zajedničkim nastupom na trećim tržištima", rekao je Picula.

"Hrvatska je zemlja s razvijenom turističkom industrijom, koja godišnje ugošćuje osam milijuna turista i svakako ima što ponuditi u toj vrsti suradnje", rekao je hrvatski ministar.

Hrvatska, prema Piculinim riječima, i ovime daje do znanja da osim strateških euroatlantskih ciljeva ima ambiciju razvijati dobre, prijateljske odnose i s izvaneuropskim zemljama.

"Stoga ovaj sporazum, osim gospodarske, ima i onu drugu dimenziju -veću razmjenu ljudi - do koje će nakon njega sigurno doći, a to će pridonijeti boljem međusobnom poznavanju i razumijevanju između Hrvatske i Irana općenito", zaključio je Tonino Picula.

Iranski ministar kulture Jamei rekao je kako su povijesne veze između Irana i Hrvatske pomogle da se utre put brzom i laganom razvoju suradnje na svim područjima gospodarstva i kulture.

Jameija je tijekom jutra primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je, kako je rekao iranski ministar, izrazio zanimanje za jačanje odnosa između Irana i Hrvatske u raznim područjima, bilo da je riječ o kulturi, održavanju zajedničkih sajmova, turizmu, razvoju gospodarske infrastrukture, zajedničkom organiziranju izložbi o našim civilizacijama ili zajedničkog snimanja filmova.

"Sve to povećava razumijevanje kultura i civilizacija naših dviju zemalja, što je osobito važno zbog razlika koje postoje u našim društvima", rekao je ministar Jamei.

On je podsjetio i na činjenicu da je na Zagrebačkom sveučilištu otvorena katedra za perzijski jezik i iranologiju.

Dvije su zemlje potpisale 15-ak međusobnih sporazuma i memoranduma o razumijevanju u različitim područjima, podsjetio je nadalje Ahmed Masjed Jamei izrazivši uvjerenje kako će se gospodarska suradnja u budućnosti uspjeti podići na razinu koju dosad nije postojala.

Pročitajte više