Hrvatska ima plina za samo dva tjedna

UVOZ prirodnog plina iz Rusije u Hrvatsku pao je za 33 posto, a naša zemlja ima rezerve plina za još samo dva tjedna, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetnišva.

U priopćenju koje je Ministarstvo uputilo agenciji Reuters stoji kako Hrvatska sama proizvodi oko 60 posto plin za domaće potrebe, dok se ostalih 40 posto uvozi iz Rusije.

"Uvoz iz Rusije pao je za oko 33 posto. Uzevši u obzir vremenske uvjete i naše zalihe plina, neće biti problema s opskrbom kućanstava u sljedećih 7-15 dana." - navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

"Duža redukcija u uvozu plina mogla bi uzrokovati probleme budući da je vjerojatno nemoguće naći alternativne dobavljače, a ako ih i nađemo, vjerojatno će biti skuplji." - priopćilo je Ministarstvo.

Reuters navodi kako je Rusija ukinula opskrbu plina Ukrajinom nakon što te dvije zemlje nisu uspjele doći do dogovora o cijeni plina nakon što je u subotu istekao zadnji rok.

Neke europske zemlje izvijestile su o naglom padu opskrbe ruskim plinom koji dolazi ukrajinskim plinovodima. Zemlje zapadne Europe, gdje je potreba za plinom trenutno na vrhuncu zbog niskih temperatura, uvozi oko 25 posto plina iz Rusije, od čega većina prolazi ukrajinskim plinovodima.

INA je objavila da su veliki potrošači, kao što je primjerice kutinska Petrokemija, već je isključena iz sustava opskrbe plinom, prenosi Media Servis.

Direktorica Sektora komercijale INA-e, Nataša Vujec, kazala je kako je stanje u opskrbi kućanstava zasad stabilno, te kako nema problema s opskrbom široke potrošnje, ali prvenstveno zahvaljujući relativno visokim temperaturama.

Pročitajte više