Hrvatska konzulica u Subotici o prijetnjama

GENERALNA konzulica konzulata RH u Subotici Jasmina KovačevićČavlović za sutrašnji broj tjednika "Hrvatska riječ" izjavila je da su prijeteći telefonski pozivi stizali i drugim diplomatskim predstavnicima RH u Subotici a ne samo njoj.

"Prije mjesec dana učestali su anonimni telefonski pozivi na moj kućni broj, u kojima su mi psovali ustašku majku i obraćali mi se veoma vulgarnim i pogrdnim izrazima", izjavila je. "Nakon sedam-osam takvih poziva obaviještena je policija i oni su postavili lovca, međutim poziva je i dalje bilo", navela je među ostalim Jasmina Kovačević-Čavlović. Ona je istaknula kako su prijetnje primili i ostali predstavnici hrvatske diplomacije u Subotici kojima je poručeno: "Hrvati spremite se da umrete".

Generalna konzulica RH u Subotici dodala je kako ovakve događaje "ne treba više prikrivati već ih treba iznijeti u javnost, tim prije jer do sada niti jedan počinitelj nije otkriven".

Prijetnja diplomatskim predstavnicima RH u Subotici jedan je u nizu incidenata koji su se dogodili u proteklih mjesec dana na teritoriju ove općine. Nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima je najveći broj glasova dobila Srpska radikalna stranka, oštećeno je više vjerskih i nacionalnih obilježja Hrvata u Vojvodini.

Samo u slučaju razbijanja prozora na Franjevačkom samostanu, početkom ovoga tjedna, policija je otkrila i uhitila počinitelja - malodobnu osobu Z.M. iz Beograda.

Krivce za rušenja spomenika Matije Gupca, križeva na katoličkom groblju, telefonskih prijetnji uredništvu "Hrvatska riječ" i Generalnom konzulatu RH subotički MUP nije identificirao.

Pročitajte više