Hrvatska koristi samo 2,4 posto IPA fonda

Slovenija je rekla "Da" i time je Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji, s puta maknut veliki politički kamen spoticanja. Referendum o Sporazumu o arbitraži graničnog spora prihvatile su obje susjedne države tako da se stvarni pregovori i bitni izazovi mogu staviti u prvi plan, navodi se u novom biltenu Austrijske trgovačke komore.

"Iako je hrvatski ministar financija Ivan Šuker s ponosom govorio o korištenju sredstava Europske unije, stvarnost je nešto drugačija; Hrvatska je do sada iz IPA Fonda povukla samo 2,42 posto odobrene sume. Ovaj iznos je, čak i ako se ima u vidu izvršenje tekućih projekata, dosta skroman, pogotovo stoga što se ulazak u EU svakoga dana sve više bliži. Ostaje još mnogo toga za napraviti i nažalost često nedostaje dobrih projekata", navode Austrijanci.

"No zbog kritika Europske unije, Hrvatska je sada aktivna u pripremi projekata koji će se financirati sredstvima iz IPA fonda. Odgovorne hrvatske institucije, kao što su Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, osnovana tek 2007. godine, sada imaju više iskustva u registraciji i kontroli projekata koje financira EU. U bližoj budućnosti trebalo bi biti povučeno više sredstava na područjima usluga, opskrbe i stipendija", navodi se u biltenu.

Za kraj Austrijanci navode kao bi Hrvatska uskoro trebala pristupiti europskim strukturnim i kohezijskim fondovima u iznosu od otprilike 3,5 milijarde eura.

Pročitajte više