Hrvatska krajem tjedna službeno postaje kandidat za EU

HRVATSKA bi krajem ovoga tjedna u Bruxellesu trebala biti promaknuta iz statusa potencijalnog u službenog kandidata, a pregovore o punopravnom članstvu trebala bi započeti početkom sljedeće godine.

Čelnici 25 zemalja članica EU-a okupit će se u četvrtak i petak na summitu, na kojem će glavna tema biti prvi ustav Europske unije. Odluka o Hrvatskoj očekuje se u petak, drugog dana summita.

Od podnošenja zahtjeva za članstvo 21. veljače prošle godine, nakon nepunih 16 mjeseci, Hrvatska postaje kandidat s utvrđenom vremenskom odrednicom za početak pregovora. U tom razdoblju, Hrvatska je pripremila odgovore na opsežan upitnik Europske komisije. Na temelju tih odgovora te iz drugih izvora Europska komisija je 20. travnja ove godine objavila iznimno pozitivan avis s preporukom da se s Hrvatskom otvore pregovori.

Europsko vijeće zadužit će Komisiju da prije početka pregovora izradi predpristupnu strategiju za Hrvatsku, koja će s kandidatskim statusom dobiti pristup predpristupnim fondovima EU-a. Prije formalnog početka pregovora mora se obaviti detaljna analiza usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, tzv. "screening".

Predviđeno je da u petak najviši dužnosnici Europske unije, predsjedatelj Europskog vijeća irski premijer Bertie Ahern, predsjednik Europske komisije Romano Prodi, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, te hrvatski premijer Ivo Sanader, zajedno iziđu pred novinare nakon što odluka bude usvojena.

Hrvatski premijer Sanader u Bruxelles će doputovati već u srijedu popodne gdje će, kao predsjednik HDZ-a, sudjelovati na dvodnevnom summitu Europske pučke stranke (EPP), na kojem će sudjelovati još 11 premijera iz EU-a.

Na tom summitu, koji će se održati u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, uz Sanadera najavljeno je sudjelovanje i Jana Petera Balkenendea (Nizozemska), Silvija Berlusconija (Italija), Mikulaša Dzurinde (Slovačka), Josea Durao Barrosa (Portugal), Jean-Claudea Junckera (Luksemburg), Kostasa Karamanlisa (Grčka), Lawrencea Gonzia (Malta), Jean-Pierrea Raffarina (Francuska), Juhana Partsa (Estonija), Wolfganga Schuessela (Austrija) i Kjella Magnea Bondevika (Norveška).

Čelnici EPP-a raspravljat će o rezultatima nedavno održanih izbora za Europski parlament, na kojima je njihova stranačka frakcija zadržala vodeće mjesto u parlamentu.

Pročitajte više