Hrvatska na vježbi NATO-a CMX 05

Hrvatska će od 26. siječnja do 1. veljače sudjelovati u redovitoj godišnjoj vježbi NATOa posvećenoj nošenju s krizama, kazao je u ponedjeljak u Zagrebu nacionalni koordinator za NATO pri Ministarstvu vanjskih poslova Pjer Šimunović. L

"Ovo je prvi put da će Hrvatska, kao država Partnerstva za mir (PfP), sudjelovati u vježbi nošenja s krizama CMX 05 (Crisis Management Exercise 2005)", kazao je Šimunović. Objasnio je da se radi "virtualnoj vježbi međuresorske i međunarodne koordinacije namijenjene testiranju mehanizama i postupaka kriznog upravljanja".

"To nije terenska vježba i ne uključuje sudjelovanje stvarnih vojnih snaga na terenu već se radi o provjeravanju funkcioniranja zemalja članica NATO-a i zemalja aspiranata u odgovoru na prijetnje rađene prema realističnim scenarijima", objasnio je Šimunović.

"Ukratko, radi se o virtualnom angažmanu u simulacijskoj vježbi", dodao je.

Scenarij vježbe CMX 05 predviđa razmještanje snaga pod vodstvom NATO-a, uz mandat UN-a, izvan euroatlantskog prostora, a u svrhu smanjenja napetosti između dviju fiktivnih država koje nisu članice Sjevernoatlantskog saveza. Prema scenariju, napetosti između zamišljenih država imaju utjecaj i na zemlje članice NATO-a a u vježbu je ubačena i komponenta kemijsko-biološke terorističke prijetnje.

Josip Sajko, iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a, kazao je da će Hrvatska u toj vježbi sudjelovati sa četiri časnika i jednim inženjerskim vodom.

"Radi se o 44 ljudi i upravo taj broj bi, kada bi se ukazala stvarna potreba, mogli ponuditi u akciji koordiniranja upravljanja snagama koje bi trebale dati odgovor na krizu", rekao je Sajko, istaknuvši da su te snage "trenutno jedine kompatibilne s NATO-om".

"Hrvatska će tako sudjelovati s virtualnim ali postojećim snagama", dodao je.

Prema njegovim riječima, u toj vježbi će se testirati odgovor NATO-a i nacionalnih struktura na moguću kriznu situaciju

Uz 26 zemalja članica NATO-a, u planiranje i provedbu CMX 05 uključeno je devet država PfP-a. Osim Hrvatske tu su još i Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Finska, Irska, Makedonija, Švedska i Švicarska.

U vježbi će sudjelovati civilni i vojni stožeri u glavnim gradovima, u sjedištu NATO-a i u oba strateška zapovjedništva, a predstavnici UN-a, EU i OESS-a biti će pozvani kao promatrači.

Vježba će trajati 24 sata dnevno punih tjedan dana, a Hrvatska će biti u mogućnosti provjeriti svoju pripremljenost za sudjelovanje u operacijama pod vodstvom NATO-a. Osim toga, kako je kazao Šimunović, ova je vježba dio ukupnih napora Hrvatske za priključenjem Sjevernoatlantskom savezu. Sveukupno će u njoj sudjelovati 1250 ljudi, a stožer NATO-a u Bruxellesu je za vježbu izdvojio 35.000 eura.

(Hina) xvk ynab

Pročitajte više