Hrvatska obilježava dan žalosti zbog poginulih vatrogasaca

CIJELA je Hrvatska u suzama zbog tragedije kakvu se ne pamti. Plamen je na otoku Velikom Kornatu odnio živote onih koji su nesebično branili ljude i imovinu od vatrene stihije. Danas je u cijeloj Hrvatskoj proglašen dan žalosti.

U Šibensko-kninskoj županiji sedmodnevna žalost traje od petka, zbog čega je odgođen početak školske godine u svim osnovnim i srednjim školama te županije.

U šibenskoj katedrali Sv. Jakova održana je misa zadušnica, a nakon nje u Šibenskom kazalištu je održan komemorativni skup za sedmoricu poginulih vatrogasaca. Skupu je nazočio i predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader te članovi Vlade.

Pogreb 33-godišnjeg Dine Klarića i 37-godišnjeg Ivana Marinovića biti će na šibenskom gradskom groblju u 15 sati. U 17 sati u Tisnom će biti pokopani 52-godišnji Ivica Crvelin i njegov 24-godišnji sin Ante Crvelin te 17-godišnji Marko Stančić. Pogreb 18-godišnjeg Gabrijela Skočića te 18-godišnjeg Hrvoja Strikomana biti će sutra u 18 sati u Vodicama.

U životnoj su opasnosti još uvijek 23-godišnji Tomislav Crvelin, 19-godišnji Josip Lučić, čije se stanje jučer pogoršalo, te 23-godišnji Frane Lučić iz DVD-a Tisno, zatim 52-godišnji Marinko Knežević iz JVP-a Šibenik, te 22-godišnji Ante Juričev Mikulin i 19-godišnji Karlo Ševerdija iz DVD-a Vodice.

Prema najavi liječnika koji brinu o teško ozlijeđenim vatrogascima, čim im se stanje stabilizira te im se više ne budu morale održavati vitalne funkcije, pristupit će se transplantaciji kože. Kožu će se transplantirati sa članova obitelji stradalih vatrogasaca, a ne bude li je dovoljno, biti će pozvani i ostali donori.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više