Hrvatska ove godine manje privlačna za turiste iz BiH?

UREDBA hrvatske Vlade o obvezi inozemnih posjetitelja za posjedovanjem po 100 eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj iako liberalnija od dosadašnjih uputa po kojima su se ravnali pogranični policajci i carinici čini se da je, s obzirom na blizinu turističke sezone, uslijedila u nepovoljnom trenutku izazvavši posljednjih dana i napetosti u odnosima s Bosnom i Hercegovinom.

Nakon predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnana Terzića koji je otvoreno negodovao zbog postojanja bilo kakvih ograničenja za ulazak građana njegove zemlje u Hrvatsku ne isključujući pritom ni mogućnost uvođenja protumjera, uredbu hrvatske Vlade negativno je komentirao i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

U izjavi koju je u srijedu objavio banjalučki list "Glas Srpske" Ivanić je podržao najavu premijera Terzića o uvođenju protumjera bude li hrvatska policija doista revnosno kontrolirala financijsko stanje turista s bosanskohercegovačkim putovnicama.

On je podsjetio kako se, na granici s Hrvatskom, ranije samo na prijelazu Gornji brgat kod Trebinja provjeravalo koliko novca imaju građani BiH, no i takva je praksa prekinuta nakon nekoliko razgovora obavljenih s bivšim šefom hrvatske diplomacije Toninom Piculom.

Ivanić je najavio kako će stoga uredba hrvatske Vlade o primjeni režima viznog sustava biti važnom temom idućeg sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH, najavljenog za početak lipnja u Zagrebu.

"Ne očekujem međutim veće poteškoće jer sumnjam da će Hrvatska primjenjivati tu uredbu na građane BiH. Ako se ipak odluče na to, morat ćemo odgovoriti istom mjerom", kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Bosanskohercegovački mediji krajnje su negativno reagirali na najavu mogućeg pregledavanja novčanika turista iz te zemlje koji su kanili provesti godišnji odmor u Hrvatskoj, a polemika oko uredbe hrvatske vlade započela je u isto vrijeme kada Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) provodi kampanju čiji je cilj promovirati turističke potencijale ove zemlje. Sam visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown već je sedam dana na turneji po zapadnoeuropskim prijestolnicama gdje, zajedno s ministrom Ivanićem ili njegovom zamjenicom Lidijom Topić, predstavlja prirodne ljepote BiH, a turističke operatore pokušava uvjeriti kako je Bosna pravo mjesto za njihovu klijentelu željnu nove vrste odmora.

U Turističkoj zajednici BiH vlada uvjerenje kako će uredba o viznom režimu u Hrvatskoj samo pomoći bosanskohercegovačkom turizmu.

"Odličan potez Hrvatske, barem što se tiče BiH", izjavio je glasnogovornik TZ BiH Hamza Ajanović.

U izjavi koju su u srijedu objavile sarajevske "Jutarnje novine" Ajanović procjenjuje kako će uredba hrvatske vlade svakako značiti da će hrvatski turizam ove sezone dobiti manje novca od građana BiH, a pritom će profitirati Neum i planinska odmarališta u BiH.

Popularnosti Hrvatske kao turističkog odredišta za ovo ljeto u BiH ne pomažu niti informacije o tome da je smještaj ove godine u prosjeku skuplji za dvadesetak posto u odnosu na 2003. godinu. To je, ocjenjuje se u stručnim krugovima, dovoljan argument da brojne turiste iz BiH, unatoč njihovoj tradicionalnoj usmjerenosti prema Jadranu, uputi u drugim pravcima.

Na to otvoreno upozorava i Tarik Jašarević, direktor "Relax toursa", jedne od najuspješnijih turističkih agencija u BiH. U posebnom prilogu što ga je početkom ovog tjedna objavio sarajevski "Dnevni avaz" i u kojemu se turistima BiH sugeriraju najpovoljnija ovogodišnja ljetnja odredišta, Jašarević je ocijenio kako je Egipat nedvojbeno puno povoljniji izbor od Hrvatske.

"Jadran je nešto što ima svoje čari, ali bojim se da će on ostati nedostupan velikom broju ljudi jer su cijene doista neprihvatljive", kaže otvoreno direktor sarajevskog "Relax toursa" usporedivši cijene po kojima njegova tvrtka turistima iz BiH nudi ljetovanje u čuvenom egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheik u odnosu na jadranske. Za osmodnevni boravak u hotelu s pet zvjezdica, uz izravni prijevoz zrakoplovom iz Sarajeva, treba platiti 500 eura, dok se za tu cijenu teško može boraviti sedam dana u nekom od hotela iste kategorije na Jadranu, kazao je Jašarević. Dodao je da bi se u dubrovačkim hotelima ovakvog ranga za taj novac moglo ostati tek dva ili najviše tri dana. Poruka je da se za neusporedivo manje novca nego na Jadranu, u Egiptu može ljetovati u hotelu u kojemu je boravio i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Uz to, kako se ističe, valja računati na nesnosne gužve na najfrekventnijim graničnim prijelazima s Hrvatskom, poput onog u Metkoviću gdje se i po pet sati čeka na vrelom suncu, što je dovoljan razlog da značajan broj turista iz BiH preusmjeri u Egipat, Tursku ili također jeftini Tunis.

Treba naznačiti kako se, za razliku od prethodnih godina, ove godine ni Hrvatska turistička zajednica nije potrudila u BiH agresivnije predstaviti ponudu za ovo ljeto.

Pročitajte više