Hrvatska povukla ručnu kočnicu

NAPRASNI bijeg Ive Sanadera s mjesta šefa hrvatske Vlade i njegovo brzinsko napuštanje svih političkih funkcija, ostavilo je Hrvatsku, da se poslužimo paradigmom HDZ-a o petoj brzini, s povučenom ručnom kočnicom.

Naime, Vlada je trebala u prvim danima srpnja riješiti niz otvorenih pitanja, koje s obzirom na ozbiljnost situacije, ne mogu trpjeti odgodu. No, s obzirom na Sanaderov odlazak, čini se kako ionako dramatična situacija, poprima obrise kataklizme.

Što je sve stalo?

Stali su pregovori s poljoprivrednicima i ratarima koji prijete novim prosvjedima, u Saboru se očekuje amenovanje nedavnog sporazuma sa Sindikatima, aranžman s MMF-om i krpanje 15 milijardi kuna proračunske rupe propuh je koji ne može riješiti tehnička Vlada. Scile i Haribde odiseje potpredsjednika Polančeca oko subvencija skraćenja radnog tjedna ili skretanja u otkaze također ne može riješiti tehnička Vlada kao ni zov sirena novih kreditnih zaduženja.

Policajci i dalje čekaju svojih 150 milijuna kuna ili kreću u tužbu koja će novu-novu Vladu za kojih pet godina stajati gotovo pola milijardi, dok Slovenci nakon ukaza Švedske očekuju početak bilateralnih pregovora kako bi Hrvatska okončala pregovore za ulazak u Europsku uniju još ove godine. Stali su i pregovori oko minimalne plaće, no javnost i dalje razbija glavu zašto je Sanader pobjegao glavom bez obzira.

Ističe rok za sporazum sa sindikatima

No, krenimo redom. Vladi uskoro ističe dvomjesečni rok za upućivanje u saborsku proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovici plaća u javnim službama, na kojega su se Vladini pregovarači obvezali prije više od mjesec i pol kada su potpisali Sporazum s predstavnicima sindikata javnih službi. Kako nas je obavijestio jedan od sindikalnih čelnika Vilim Ribić, sporazum teksta usuglašen je prije dva dana pa ne dvoji kako bi se ipak u zakazano vrijeme, prije isteka dogovorenog roka, sporazum mogao naći u saborskim klupama.

Poslodavci su takav sporazum ocijenili dosta problematičnim za ukupno stanje gospodarstva, navodno ministar financija Ivana Šuker nije bio osobno zadovoljan financijskom stranom dogovora sa sindikatima javnih službi, međutim sindikalisti ističu kako je sporazum potpisan s Vladom, a ne osobno sa Sanaderom. Ribić je u kratkom razgovoru za Index rekao kako ne vidi opciju, a ni mogućnost da se razvrgne sporazum s Vladom jer su uostalom njima smanjene plaće za 6 posto.

Ističe rok za provedbu obećanja poljoprivrednicima

Također, Vlada je trebala osigurati do prije dva dana da se počnu provoditi obećanja poljoprivrednicima koju su u lipnju s traktorima blokirali glavni grad. Naime, poljoprivrednici su najavili da ukoliko se do 1. srpnja ne osigura provedba obećanja potpredsjednika Vlade Jadranke Kosor i Damira Polančeca ponovno blokirati Zagreb. Vladi je dano nekoliko dana u srpnju da se dogovori s ratarima te počne provoditi svoja obećanja, međutim to se nije dogodilo.

Prekinuti pregovori s ratarima

Naime, jučer su predstavnici ratara, udruge poljoprivrednika obaviješteni u zgradi Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kako pregovora oko otkupne cijene pšenice neće biti radi najnovijeg razvoja događaja na Markovu trgu. Pregovori su stali prošlog tjedna kada su ratari predložili cijenu od 1,25 kuna, a Vlada 75 lipa. Kada će se dogovori nastaviti s ratarima, to za sada nitko ne zna. Treba naglasiti kako je traktorska opsada Zagreba zaustavljena kada su mljekari su dogovorili minimalnu ciljanu cijenu za mlijeko od 2,20 kuna.

Potpredsjednika Vlade Polančec im je kroz pregovore obećao bez datuma ispunjenja pregovore o moratoriju za kredite koji su išli za kapitalna ulaganja za farme te za kredite za nabavu osnovnih sredstava. Naime, Vlada se tek treba pokušati dogovoriti s HBOR-om i komercijalnim bankama da se seljacima odredi moratorij od šest mjeseci na otplatu kredita.

Hitni rebalans pod znakom pitanja

Obećano im je da će blokirati uvoz sira i mliječnih prerađevina, no do toga nikada nije došlo. Kada će i na koji način Vlada provesti svoja obećanja, to za sada nikome nije jasno. Također nije jasno koliko će poljoprivrednici imati razumijevanja za državni vrh nakon što je poglavar Vlade kukavički pobjegao.

Vlada premijera u ostavci bila je u neposrednim pregovorima za nove kreditne aranžmane, dogovore s MMF-om, a najavljen je i hitan rebalans proračuna kada se shvatilo da rebalans iz ožujka ne može preživjeti ljeto. Državni zavod za statistiku objavio je da je BDP u prvom tromjesečju 2009. pao za 6,7 posto, što je najveći realni pad u posljednjih desetak godina. Ministar financija Ivan Šuker naznačio je prije samo dva tjedna kako bi novi rebalans proračuna mogao biti već za dva tjedna te najavio najnovija kresanja proračuna. Vlada Jadranke Kosor tek je u nastajanju pa je pitanje u kojoj je fazi rekonstrukcija Ministarstva, najavljene reforme i novi rebalans proračuna.

Ustav predviđa rad Sabora do 15. srpnja

Rebalans proračuna mora ići na Sabor, a prema Ustavu Sabor ima stanku od 15. srpnja do 15. rujna. Prema trenutnom stanju posljednje zasjedanje Sabora zakazano je za 10. srpnja pa je upitno hoće li obezglavljeni u svega devet dana proći glavni stranački skup svoje stranke i provući pet do dvanaest novi sastav Vlade i budžet koji treba pokrpati rupu od 15 milijardi proračunskih kuna. Ustav dozvoljava i izvanredne sjednice i tijekom ljetne stanke po zahtjevu predsjednika Sabora, Vlade i šefa države, no riječ je o posebnim okolnostima.

Subvencije ili ostavke ne rješava tehnička Vlada

U roku od deset dana potpredsjednik Polančec, pritisnut socijalnim partnerima hoće li država subvencionirati trošak skraćenja radnog tjedna za jedan radni dan ili će se od te mjere odustati te krenuti u otkaze. Ukoliko se Vlada odluči na subvenciju neradnog petka, trebalo bi se odlučiti kolika bi bila razina te potpore. Ukoliko se odluče na otkaze, treba platiti otpremnine i ostale izdatke.

Između Scile i Haribde istina je kako Odiseja ministra Polančeca nema novca ni za jednu od opcija pa već mnogi govore o odgovoru na zvuk sirena iz MMF-a. No takvu jednu odluku ne može donijeti tehnička Vlada.

Stali pregovori oko minimalne plaće

Stoje i pregovori oko minimalne plaće. Naime, odlukom Vlade, odnosno ministra Polančeca iznos minimalne plaće smanjen je za 200 kuna mjesečno. Vlada u početku nije htjela priznati grešku, međutim Index je objavio saborske dokumente koji datiraju iz svibnja 2008. godine kada se raspravljalo o Prijedlogu zakona o minimalnoj plaći iz kojih je sasvim razvidno kako izračun minimalne plaće nije točan.

Vlada je tada odlučila da je najbolje da se o minimalnoj plaći dogovore sindikati i poslodavci. No i ti pregovori u obezglavljenoj državi sada su u dugoj čekaonici problema.

Slovenci čekaju pregovore

Europa od nas očekuje početak bilateralnih pregovora sa Slovencima. Europski povjerenik za proširenje Ollie Rehn od službenog Zagreba očekivao je brz početak nove runde pregovora bez pomoći EU-a kako bi Hrvatska ipak krajem ove godine okončala pregovore. No, Slovenci su, preko noći, od primarnog problema premješteni na, rekli bismo, sredinu ljestvica problema u kojima se zatekla država.

Nesretni Bajs i turistička sezona

Da ne govorimo na kraju kako je u tijeku turistička sezona, akcijske mjere za spas turizma i sve ostale mudrolije nenadmašnog i pomalo zaboravljenog ministra turizma Damira Bajsa kojemu nije bila zadovoljena molba za ostavkom, jer je pred najvećim izazovom - turističkom sezonom. Dovoljno je reći kako nestabilnost države baš i ne pogoduje dolasku stranih državljana.

Umjesto problema, nove formalnosti

Naravno tu je i afera oko zaboravljenih policajaca i njihova potraživanja od oko 150 milijuna kuna, a gdje su sve silne reforme od javne uprave do policije, pa do borbe s korupcijom i kriminalom. Iznenadnim bijegom Sanadera svi ti primarni problemi, preko noći bačeni su u čekaonicu, jer sada treba pregovarati s Mesićem, tražiti potpise zastupnika, formirati Vladu...

Ilko Ćimić
Foto: Nenad Dugi, Sandra Šimunović, Goran Mehkek, Željko Hajdinjak (Cropix)

Pročitajte više