Hrvatska predsjeda Odborom za turizam i održivost Svjetske turističke organizacije

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

NA GLAVNOJ skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja traje od danas do 3. prosinca, Hrvatska je preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. te, treći put od pridruživanja UNWTO-u 1993. godine, postaje članica Izvršnog vijeća na razdoblje 2021. - 2025. godine., priopćeno je u srijedu iz Ministarstva turizma i sporta.

Glavna tema utjecaj pandemije na turizam

Glavne teme kojima se Odbor za turizam i održivost bavi odnose se na utjecaj pandemije covida-19 na aktualna turistička kretanja, s posebnim naglaskom na nužnost odgovora koji će voditi oporavku turističkog sektora.

Također, Odbor daje preporuke za prelazak na zeleni i održivi turizam, stavljajući pri tome naglasak na globalne inicijative, npr. Globalnu inicijativu za plastiku u turizmu te daje osvrt na Glasgowsku deklaraciju s ciljem prilagodbe turističkog sektora novim trendovima i mjerama koje se poduzimaju u svrhu zaštite okoliša, navode iz tog ministarstva.

Nazočnima se obratila ministrica Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u srijedu na plenarnoj sjednici Glavne skupštine te se tom prilikom obratila nazočnima u pogledu trenutnih kretanja u međunarodnom turizmu.

"Pred svima nama je trenutno najvažniji zadatak izgradnja odgovornog, uključivog i održivog modela u turizmu na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Republika Hrvatska se posebno veseli mogućnosti svojega doprinosa ovome važnom zadatku kroz predsjedanje Odborom za turizam i održivost", poručila je ministrica na sjednici. 

Hrvatska će postati članica Izvršnog vijeća za razdoblje 2021. - 2025.

Tijekom drugog dana održava se velika tematska sjednica pod nazivom Inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj za bolji oporavak, na kojoj će se raspravljati kako iskoristiti doprinose mladih, poduzetnika i kreatora politika kao poticaja održivom turizmu. U sklopu sjednice bit će objavljena najbolja turistička sela izabrana u sklopu inicijative Best Tourism Villages, u kojoj sudjeluju i 3 hrvatska sela - Motovun, Kaštelir Labinci i Veliko Trojstvo. 

Tijekom treće plenarne sjednice Hrvatska će postati članica Izvršnog vijeća za razdoblje 2021. - 2025., u koje je izabrana u lipnju ove godine u Ateni kao jedna od pet država članica iz regije za Europu. Izvršno vijeće sastoji se od ukupno 35 zemalja članica UNWTO-a. Aktualno predsjedavajući je Čile, a potpredsjedavajuće zemlje su Senegal i Saudijska Arabija, zaključuje se u priopćenju.  

Pročitajte više