Hrvatska šalje još jedno ophodno plovilo u Grčku

Ilustracija: Duško Marušić/PIXSELL

MINISTARSTVO unutarnjih poslova predložilo je upućivanje još jednog ophodnog plovila s dodatnih osam članova posade u Grčku, a taj prijedlog razmatraju Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) i Grčka, doznaje portal Apsyrtides.info.

Sudjelovanje tehničkih sredstava i policijskih službenika u zajedničkim operacijama za ovu godinu utvrđeno je bilateralnim pregovorima između MUP-a i FRONTEX-a.

Za more je predviđeno sudjelovanje jednog hrvatskog plovila i osam policijskih službenika u proljetnom te u jesenskom/zimskom razdoblju.

U operaciji sudjeluju policajci iz šibensko-kninske i primorsko-goranske policije

Portal Apsyrtides.info podsjeća da angažmanom pomorske policije u zajedničkoj operaciji Poseidon MUP još od 2015. godine pruža kontinuiranu potporu Helenskoj Republici u cilju jačanja nadzora grčko-turske granice na moru. Riječ je o ophodnom plovilu tipa B, namijenjenom za nadzor državne granice na moru i ukupnog morskog prostora, raspoređenom u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Plovilom se na dodijeljenom operativnom području obavljaju zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te po potrebi sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja migranata i izbjeglica na moru.

U sastavu posada participiraju službenici pomorske policije svih policijskih uprava na moru, a trenutno u operaciji sudjeluje osam policijskih službenika iz Policijskih uprava šibensko-kninske i primorsko-goranske.

Pročitajte više