Hrvatska se muči s informatikom, a Srbija u osnovne škole uvodi - programiranje

Foto: FAH, 123rf

DOK HRVATSKA, koja generalno ima problema s modernizacijom obrazovnog sustava, već godinama nije u stanju uvesti informatiku u škole na način koji bi odgovarao 21. stoljeću, zemlje u regiji velikim koracima napreduju po tom pitanju.

Nakon što je Crna Gora doslovno prepisala obrazovnu reformu Borisa Jokića, srpska premijerka Ana Brnabić danas se pohvalila kako će osnovne škole u Srbiji učenike početi podučavati programiranju u programskim jezicima Scratch i Python. Taj dio programa bit će odrađen u suradnji s fondacijom Petlja, fondaciji koja za cilj ima razvijanje algoritamske pismenosti u Srbiji.

Do najavljene promjene doći će već od ove školske godine, kada će učenike petog razreda u Srbiji dočekati tri nova predmeta - fizički i zdravstveni odgoj, tehnika i tehnologija te informatika i računalstvo.

Razvijanje kompetencija za programiranje

Prema najavama srpskih medija, u okviru informatike i računalstva učenici petih razreda učit će i programiranje, a nastavnici će biti poslani na usavršavanje iz tog područja.

Prema planu i programu, informatika bi se trebala sastojati od tri teme: informacijske i komunikacijske tehnologije, digitalne pismenosti i računalstva.

Učenici će kroz program razvijati znanja na području računalnih sustava, objekata u računalstvu i oblikovanju istih te uvoda u programiranje. Na kraju programa trebali bi imati kompetencije izrade jednostavnih računalnih programa, kreiranih u vizualnim programskim jezicima.

Pročitajte više