Hrvatska skoro najskuplja u regiji i skuplja od 11 zemalja Europske unije

PREMA istraživanju europskog ureda za statistiku Eurostat, cijene u Hrvatskoj u 2009. godini bile su više nego u većini zemalja bivše Jugoslavije i u 11 zemalja EU-a.

Hrana i bezalkoholna pića tako su bili jeftiniji u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, kao i u baltičkim zemljama te Bugarskoj, Češkoj, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Meso u Hrvatskoj jeftinije za 13 posto

Cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj, u usporedbi s 27 zemalja EU-a, bile su niže za 1 posto, dok je meso bilo jeftinije za 13 posto. Cijene mlijeka, sira i jaja bile niže za 4 posto, no alkohol je u Hrvatskoj 10 posto skuplji od prosjeka u zemljama EU-a, a duhan i duhanski proizvodi bili su jeftiniji oko 33 posto.

Od zemalja EU-a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića imala je Danska. Finska ima najviše cijene alkoholnih pića u EU, dok su u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu najskuplje cigarete. Makedonija je najjeftinija po pitanju hrane, cigareta te alkoholnih i bezalkoholnih pića. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Italiji, Cipru, Švedskoj i Grčkoj bile su više za 10 posto od prosjeka.


Kosovo je skuplje od Makedonije

Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija, Slovenija, Malta i Portugal bili su, pak, do 10 posto jeftiniji, a povoljnije cijene 10 do 30 posto bile su u Litvi, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Letoniji. U Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj cijene su bile povoljnije od 30 do 40 posto.

Najniže cijene voća i povrća među zemljama EU-a imala je Rumunjska, dok su ostali hranidbeni proizvodi najjeftiniji u Poljskoj. Najviše cijene voća, povrća i krumpira zabilježene su u Irskoj.

Prošle godine je i Kosovo po prvi puta kao samostalna država sudjelovalo u istraživanju koje je pokazalo da je Kosovo skuplje od Makedonije, no ipak jeftinije od drugih zemalja zapadnog Balkana.

Pročitajte više