Hrvatska traži 10 milijardi dolara od imovine bivše JNA

PREMA procjenama ukupna vrijednost imovine koju je posjedovala JNA iznosi oko 70 milijardi dolara, dok potraživanja Republike Hrvatske koju je dobila izrađenim diobnim bilancama iznose 10 milijardi američkih dolara. Točan iznos bit će poznat krajem ove godine.

Želimir Latković, predsjednik Savjeta za sukcesiju vojne imovine iz Ministarstva obrane, objasnio je za Jutarnji list da u imovinu JNA spada sve ono što je ona posjedovala na dan 31. prosinca 1990. godine. Taj datum je Badinterova komisija odredila kao datum raspada Jugoslavije, a Hrvatska ga je uzela kao datum razdiobe.

Prema mišljenju Savjeta, tijela koje je na zahtjev Vlade osnovan 2002. godine i u kojem sjedi 114 osoba, početak pregovora o vojnoj sukcesiji nije blizu.

Sukcesija vojne imovine zaustavljena je 1993. godine zbog pritiska međunarodne zajednice, kako se pretpostavlja zbog toga jer udio vojne imovine u ukupnoj vrijednosti SFRJ iznosi 80 posto te se radi o najosjetljivijem dijelu diobene mase.

U Savjetu ne žele iznositi konkretne brojke, ali kažu da je jasno kako je JNA u posjedu imala stotine borbenih aviona i helikoptera, tisuće tenkova, topova, haubica, te stotine tisuća pušaka i milijune komada raznovrsnog streljiva.

Hrvatskoj prema diobenom ključu pripada 27 posto od ukupne diobene mase do koje je procjenom početkom devedesetih došao tim od stotinjak visokih časnika i civilnih osoba.

Srpski stručnjaci, koji imaju najbolji uvid u imovinu JNA, najprije su izišli s brojkom od 23 milijarde dolara, a potom su je podigli na 200 milijardi dolara. Slovenci su pak imovinu JNA procijenili na 90 milijardi američkih dolara.

Ekspertna skupina utvrdila je da Hrvatskoj na osnovi inženjerijskih materijalnih sredstava JNA korištenih u civilne svrhe Hrvatske pripada oko 290 milijuna dolara. Po istoj osnovi Sloveniji pripada 100 milijuna dolara, a Makedoniji oko 75 milijuna dolara.

Pročitajte više