Hrvatska tvrtka Spectator završila u stečaju zbog Nove Ljubljanske banke, najavljene tužbe



"ODLUKOM suca Trgovačkog suda u Zagrebu, danas je otvoren stečaj nad Spectator grupom društvom iz sastava poslovnog sustava Spectator nakon gotovo jednogodišnje blokade isključivo od strane Optime Leasinga, društva u suvlasništvu upravo Spectatora i Nove ljubljanske banke", potvrdili su danas iz tvrtke Spectator dodajući kako je nakon godinu dana "neovlaštene blokade", Nova ljubljanska banka uspjela u nakani da eliminira svjedoke nesavjesnog poslovanja.

> Novac od dokapitalizacije NLB-a utrošit će se za saniranje loših poslovnih poteza u Hrvatskoj

U Spectatoru navode kako je ovaj slučaj posljednjih dana predmet istrage slovenske Narodne banke, Ureda za sprečavanje korupcije i kriminalističke policije. Upozoravaju da zbog sporosti hrvatskog pravosuđa sudski spor za ukidanje nezakonite blokade trajat će još neko vrijeme, vjerojatno i dulje od stečajnog postupka.


Unatoč tome u Spectatoru ističu da su se pokretanjem stečaja ostvarili  preduvjeti za pokretanje tužbe vlasnika Spectator grupe d.o.o., obitelji Crnčević za naknadu štete nastalu od strane Nove ljubljanske banke u ovom slučaju.

"Da nije pokrenut stečaj morali bismo čekati na okončanje sudskog spora kojim tužimo Optimu Leasing za neovlaštenu blokadu kako bismo mogli podići tužbu za nastalu štetu. Ovaj nasilnički pokušaj da nas se onemogući u istraživanju loših plasmana i nepravilnosti koje je Nova ljubljanska  banka podmetnula u bilancu našeg društva, ipak nije uspio", rekao je Goran Crnčević dodajući da njihova upozorenja o stotinama milijuna eura štete su ipak dovela do toga da su slovenski službeni organi započeli opsežnu istragu o poslovanju NLB-a u Hrvatskoj, a čemu javljaju i slovenski mediji.  Crnčević kaže da odmah po primitku informacije o početku istrage, član NO iz redova NLB-a je podnio neopozivu ostavku.

Slovenska istaga prema hrvatskoj tvrtki

"Po mojim saznanjima istraga je usmjerena ne samo prema Upravi Optima Leasinga i njenoj predsjednici Ani Kralj,već i prema Borutu Simoniču, predsjedniku NO koji je obilato doprinio cjelokupnoj situaciji. Ovlaštene revizorske kuće procjenjuju iznos uzrokovane nam štete koji ćemo potraživati od sada bivših partnera u Optima Leasingu i OL Nekretninama, no taj iznos već sada je oko milijardu kuna! Bit će to zacijelo jedan od najvećih predmeta za naknadu štete pred hrvatskim pravosuđem", zaključuje Crnčević.

Pročitajte više