Hrvatska u SAD-u predstavila iskustva u otkrivanju i sprječavanju ptičje gripe

HRVATSKA je u ponedjeljak na skupu u Sjedinjenim Državama predstavila svoja iskustva u otkrivanju i sprječavanju širenja ptičje gripe i dobila pohvale za postupak kojim je spriječila širenje ove bolesti.

U Hrvatskoj su 19. listopada prošle godine na ribnjaku u Zdencima pronađeni uginuli labudovi zaraženi smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1, a već 21. listopada Hrvatska je počela poduzimati mjere kako bi spriječila njegovo širenje na perad, rekao je hrvatski struečnjak dr. Vladimir Savić na Svjetskom skupu o ptičjoj gripi koji se održava u Alexandriji pokraj Washingtona.

Hrvatska je "vrlo brzo otkrila izvor zaraze i odmah počela uništavati perad u blizini izvora infekcije kako se bolest ne bi proširila", rekao je dr. Savić, predstojnik Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Savić je za Hinu rekao kako je Hrvatska dobila pohvale sudionika sastanka, uključujući predstavnike međunarodnih organizacija koji su "rekli da je to najbolji način sprječavanja širenja bolesti".

On je kazao kako je postupak u okviru onoga što međunarodne organizacije preporučuju, ali da je bitno što je to Hrvatska napravila "brzo i u kratkom roku", što se preporuča i drugima.

"Ako se to ne napravi, može doći do širenja bolesti kao u Turskoj", rekao je Savić. Ptičja gripa se u Turskoj s divljih ptica proširila na perad, a potom i na ljude.

Alex Thiermann, predsjednik odbora koji postavlja standarde u Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja, pohvalio je Hrvatsku kao jednu od zemalja koje su se pokazale uspješnima u borbi protiv ptičje gripe zahvaljujući razvijenim veterinarskim sustavima.

"Možemo promatrati Hrvatsku, Rumunjsku, Japan, Maleziju i Južnu Koreju kao dobre primjere", rekao je Thiermann na skupu koji je organizirala organizacija New Fields Exhibitions.

Savić je rekao kako Hrvatska još pokušava otkriti odakle su zaraženi labudovi došli u Hrvatsku.

Thiermann je kazao kako zemlje koje zabranjuju uvoz mesa peradi s područja zaraženih ptičjom gripom pretjerano reagiraju jer se to meso može jesti bez opasnosti i dodao kako je za sprječavanje širenja bolesti odlučujuće brzo klanje peradi na pogođenim područjima.

Pročitajte više