Hrvatska udruga stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata traži rješenje statusa svojih članova

HRVATSKA udruga stradalih zaposlenika iz Domovinskog rata zatražila je danas od Vlade da prizna stradalnički status svim zaposlenicima koji su stradali u Domovinskom ratu u neprijateljskim napadima na hrvatska poduzeća uz bojišnicu.

Kako je istaknula predsjednica Udruge Ivanka Sabljak, danas je izaslanstvo te udruge na sastanku s Mirnom Ivančić, savjetnicom ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, iznijelo zahtjev za priznanje stradalničkog statusa.

Članovi Udruge stradali su radnici hrvatskih poduzeća koja su radila uz bojišnicu - Ine, HP-a, HT-a, HŽ-a, Janafa, HEP-a, "Đure Đakovića", Vodoprivrede, sisačke Željezare, "Belišća" itd. - a od 1991. nemaju nikakav status, istaknula je Sabljak.

Naime, poginuli ili teško ranjeni radnici tih poduzeća nemaju prava kao stradalnici Domovinskog rata kao ni njihovi kolege koji su stradali ili ozlijeđeni na radu. Stoga od države zahtijevamo da nam prizna prava koja smo stekli sudjelovanjem u Domovinskom ratu, rekla je Ivanka Sabljak.

Do sada nam nije odgovoreno, ali nadamo se pozitivnu odgovoru, rekao je Nurija Šefić, tajnik Udruge, istaknuvši da Udruga nema više od stotinjak članova te da pozitivno rješenje njihova statusa ne bi znatnije opteretilo državni proračun.

Pročitajte više